Bokgeografi Indien

Vi drar till ett gigantiskt och spännande land den här veckan nämligen Indien. Jag har aldrig besökt detta exotiska land och hyser en skräckblandad förtjusning inför tanken att resa dit. Någon gång blir det av, men inte nu med små barn.

Faktum är att jag läst en hel del med anknytning till Indien, men jag fastnade för en trio gubbar.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Indien eller är skriven av en författare med anknytning dit.

I romanen Vips så blev det liv av Bob Hansson reser poeten Bob till Indien för första gången. Det börjar med ett slitet pass, som han desperat försöker käka upp sida för sida och slutar hos en guru som använder väldigt kontroversiella metoder. Däremellan hinner han bli granskad av en flickas galna släktingar. Det här är en bok som ingen annan.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Indien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Vikram Seth föddes i Calcutta och har skrivit böcker som utspelar sig både där och i Storbritannien där han studerat och bott. Hans A suitable boy är en rejäl tegelsten på drygt 1400 sidor som utspelar sig vid tiden kring Indiens självständighet. En mycket bra och läsvärd bok trots, eller tack vare, sitt omfång. Jag lärde mig massor om Indiens moderna historia. Jag tyckte också mycket om den mer lågmälda och romantiska An equal music om en konsertviolinist.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Indien, som du inte läst, men är nyfiken på.

Här hade jag kunnat skriva en rejäl lista, då det finns mycket indisk litteratur som jag inte läst, men som lockar. Jag har dock valt boken De sex misstänkta av Vikas Swarup, som står i hyllan och som verkar vara en lagom tung bok. Lärorik och underhållande på samma gång.

Nu ser jag fram emot att läsa dina indiska tips. Lämna gärna en kommentar och/eller länka hit när du svarat så att jag hittar dina svar.

6 reaktioner på ”Bokgeografi Indien”

    1. Jag läste De små tingens Gud i en bokcirkel om kvinnliga författare världen över. Annars hade den nog bott i min olästa bokhyllehög fortfarande:).

  1. Åh, vilka bra böcker ni andra kom på. De vill jag också läsa! Kom bara inte på att Vikram Seth och Swarup är från Indien…

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: