En fixering jag har…

OM DU HITTAR EN BOK SOM VERKAR INTRESSANT MEN SOM TILLHÖR EN SERIE, BÖRJAR DU DÅ ALLTID MED DEN FÖRSTA TITELN?

Roligt att du frågar Annika! Jag är nämligen något anal när det gäller serier och MÅSTE verkligen läsa böckerna i ordning. Får jag inte tag i första delen skiter jag i hela serien då jag verkligen inte kan börja med bok två. Någon gång har jag gjort det utan att veta om det och då blir jag ärligt talat lite störd.

Jo Nesbøs första bok Fladdermusmannen läste jag  redan 2000, men sedan hittade jag inte del två Kackerlackorna, så när alla började tala om hur bra Rödhake var fick jag snällt hoppa över den. Det dröjde till 2007 innan jag kunde läsa mig vidare i serien då Pocketförlaget gav ut samtliga titlar. Tydligen ratade Forum Kackerlackorna helt och den gavs aldrig ut i inbunden version. Det är säkert inget problem för de flesta, men för en boknörd som jag, med en närmast panisk fixering vid att läsa böcker i rätt ordning blir detta faktiskt ett riktigt, allvarligt problem. Nu kan jag hålla med om att det inte är den bästa boken i serien, men en serie är en serie är en serie. I serien om Harry Hole har jag förresten lyckats hoppa över Frälsaren och det stör mig något vansinnigt. Jag skyller på förlag och recensionsexemplar, eller snarare min egen svårighet att säga nej till desamma.

Författare som Dennis Lehane vars böcker ges ut i oordning hoppar jag faktiskt över, trots att jag tror att de egentligen är bra. Vissa författare kommer jag inte vidare hos, då en bok jag inte är sugen på står på tur. Jag har Box 21 i hyllan och känner inte alls för den, men vill gärna läsa de andra böckerna av Roslund & Hellström och jag vet inte riktigt hur jag ska göra.

I vår bokklubb brukar det skämtas om detta sedan den gång då jag läste tre böcker till en träff för att den utvalda boken var just del tre i en deckarserie. Det är i det närmaste sjukligt som ni märker. Egentligen ingenting man ska tala högt om kanske, men nu är det gjort. Precis så här knäpp är jag. Hur knäpp är du?


14 reaktioner på ”En fixering jag har…”

 1. Jag är precis likadan. Fick ångest när jag insåg att de första böckerna i Peter Robinsons deckarserie inte har kommit ut i Sverige. Jag har alltså läst en massa böcker i en serie utan att läsa den från början! Och när jag var hemma hos föräldrarna sist skulle jag låna ett par Simon Beckett, men eftersom min syster lånat och slarvat bort del två gick ju inte det…

 2. Självklart ska de läsas i ordning, för ofta nämns ju saker och ting i de senare böckerna som hänt i de tidigare och så blir det jättefel på alla sätt och vis. Och så måste jag bara få gnälla lite. Hellström heter han förresten, Roslunds författarkompanjon, inte Hedlund. Och du borde faktiskt läsa Box 21, för den är riktigt bra.

 3. Knäpp skulle jag inte vilja kalla dig men du kommer att missa en hel del bra böcker om du inte försöker rucka på reglerna lite. Ett annat alternativ är ju faktiskt – precis som du gjorde vid ett tillfälle – att helt enkelt vänta tills samtliga titlar i en serie finns att tillgå.

  Vilket för övrigt är fallet med Dennis Lehane som jag absolut tycker att du ska läsa för han är en extremt duktig författare. Känner du inte för hans Kenzie/Gennaro serie så kan du ju alltid slå dig på hans fristående romaner som är minst lika bra. Nej, Patient 67 är nog ta mig tusan en av de bästa böcker som någonsin har skrivits. En sådan kan man ju bara inte missa, eller?

  Å andra sidan ska jag kanske inte säga så mycket som går igång på något så fånigt som kursiv skrift. Jag har dock påbörjat den långa rekreationsresan där målet är att det inte ska bekomma mig om det finns en kursiv mördare eller ett kursivt offer i en bok. Jag är på gång men jag har ännu långt kvar 🙂

  1. Jag har läst några Lehane och håller med dig om att Patient 67 är fantastisk. Tyckte också att Svart nåd var väldigt bra, Rött regn okej (filmen var för en gångs skull bättre) och Gone baby gone försökte jag läsa som nybliven mamma, men jag gav upp halvvägs.

 4. Dumt att hoppa över Frälsaren när det var den enda boken som egentligen var bra i serien. Jag undrar hur du gör med serier som till exempel den om Narnia eller Muminböckerna, där böckernas ordning är inte är händelsernas kronologiska ordning. Läser du i utgivningsordning eller kronologisk ordning?

 5. Jag har gjort som du tidigare men av någon anledning så slutade jag helt plötsligt att bry mig så mycket om det. Varför vet jag faktiskt inte 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: