Att länka eller inte länka?

Ja, det är frågan som Kulturbloggen skriver om här. Är det fint eller fult? Varför länkar inte kulturbloggare till varandra så mycket som politiska bloggare gör?

Med tanke på att bokbloggare anklagas för att älska gruppkramande mer än allt annat borde vi väl länka rätt friskt, men tydligen länkar vi fel då vi inte länkar till tidningars recensioner, utan till varandra. Jag skulle helt klart kunna länka mer, men vill inte länka för länkandets skull. Ofta har vi bokbloggare ganska god koll på varandra och skulle det börja vimla av inlägg som bara innehöll en länk till ett inlägg som någon annan bokbloggare skrivit tror jag inte att så många blivit lyckligare. Däremot fyller faktiskt alla utmärkelser en funktion som informationsspridare gällande andra bokbloggar, något liknande follow friday på Twitter.

Att länka till nättidningar känns ibland lite som ett billigt sätt att söka läsare, men egentligen är det ett ganska dumt sätt att tänka. Om jag läser något intressant är det egentligen en god service till mina läsare att jag länkar. Det gäller oavsett om det handlar om ett blogginlägg eller en tidningsartikel. Jag försöker dock lägga till någon form av egna tankar till länken, så att det finns något att läsa även för den som inte vill klicka sig vidare.

Hur ser du på att länka? Fint eller fult? Kul eller tråkigt? Borde vi länka mer till varandra i vår lilla bloggvärld?

10 reaktioner på ”Att länka eller inte länka?”

 1. Jag tycker vi är ganska bra på att länka, och för egen del länkar jag alltid till en artikel om jag skriver om den. Det händer väl att jag lägger in ett snabbt inlägg typ ”läs det här” om jag hittat något som jag verkligen tycker är läsvärt men att länka bara för sakens skull verkar menlöst, tycker jag!

 2. Det är klart att det är fint att länka. Länkningar tjänar ju alla på, den som länkar, den som blir länkad, och framför allt läsaren. Själv är jag ganska lat när det gäller att länka, jag orkar inte sitta och leta upp andra recensioner av samma bok som jag läst hos alla bokbloggare, men ibland länkar jag om jag läst något intressant hos någon (detta inlägg skulle få en länk hos mig om jag skrev om det t.ex).
  Angående att länka till tidningar – visst händer det. Betydligt oftare än tidningarna länkar till bokbloggarna.

 3. Jag är väldigt dålig på att länka. Fast jag gör det gärna, om jag läser något intressant på en blog som jag själv sen kan göra ett inlägg om, då länkar jag.

 4. O, du behöver i alla fall inte vara rädd för att länka för lite. Du är ju sannerligen inte snål med länkarna på något sätt.

  Jag tycker länkande är viktigt och roligt, ett sätt att visa uppskattninge, och att visa att det man skriver om inspirerats, eller kommenterar något någon annanstans. Men jag tycker inte alltid det är nödvändigt att länka till tidningar om man inte kommenterar just det som står i artikeln. Varför då, liksom?

 5. Jag länkar inte heller bara för att länka, men om jag skriver ett inlägg om någonting jag har läst eller om jag pratar om en annan blogg, då länkar jag alltid. Jag tycker det är trevligt.

 6. Jag länkar då jag skriver om något som någon annan skrivit. Annars känns det som att stjäla uppslaget till en bra diskussion och själv ta cred för det. Ungefär.

  I och med mina bokbyten blir det några inlägg här och var med många, många länkar – och dessa länk-inlägg går att hitta tillbaka till via länkar i min högermarginal. Finns där, men syns inte omedelbums.

  Jag har sett att någon brukar lägga till ett litet stycke längst ned i sina recensioner där hon sammanfattar vad andra tycker, inklusive länkar till tyckarna – och det tycker jag ser väldigt snyggt ut, men jag har inte energin att göra likadant själv.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: