Pocket, inbunden eller mittemellan?

Det handlar om litteraturformat i veckans bokbloggsjerka och Annika vill ha svar på följande fråga:

VILKET/VILKA BOKFORMAT (POCKET, INBUNDEN, E-BOK, LJUDBOK…) FÖREDRAR DU OCH VARFÖR?

Det är något speciellt med en helt ny, inbunden bok. Doften, känslan, nyfikenheten. Det är verkligen så böcker ska se ut. Det är också de inbundna böckerna som jag helst har i hyllan. Samtidigt är de rätt otympliga. Hemma läser jag alltså mycket inbundet, mest tack vare generösa förlag, då det egentligen är väl dyrt att införskaffa nyutkomna böcker.

I min handväskan finns däremot alltid en pocketbok i ett rosa fodral från Ordning och Reda. Jag går sällan ut utan en bok i väskan. Ibland tar detta bokbehov nästan absurda proportioner. Jag märkte till exempel att jag rent reflexmässigt hade stoppat fodralet i handväskan när jag skulle ut och äta middag med goda vänner under helgen i Stockholm. Vi åkte taxi dit och promenerade hem så jag fattar verkligen inte när jag hade tänkt att boken skulle komma till användning.

Ljudböcker och e-böcker är ingenting jag är särskilt förtjust i. Sanningen är att jag faktiskt aldrig läst en e-bok, men jag har svårt att se tjusningen med en sådan. Möjligen kan kurslitteratur vara smidigt, men jag är tveksam även till det. Ljudböcker är inte alls min grej. Jag har alldeles för svårt för att koncentrera mig på det jag hör och missar för mycket. Jag gillar visserligen att lyssna på lyrik, så en diktljudbok skulle säkert funka.

Ett format som jag gillar, men som inte fanns med som alternativ är det danska bandet. Lite robustare än en pocketbok, men inte lika otymplig och dessutom inte lika dyr som en inbunden bok. Storpocket, som också en en slags mittemellan version gillar jag dock inte speciellt mycket. Då läser jag hellre en inbunden bok.

Så vilket format vinner? Jag måste nog säga pocketboken för sin funktionella utformning och sitt låga pris. Vad tycker du?

10 reaktioner på ”Pocket, inbunden eller mittemellan?”

 1. Jag är kluven. Rent estetiskt föredrar jag absolut inbundet, men av praktiska skäl blir det mest pocket eftersom de inbundna är så tunga att bära omkring på. Ljudböcker har jag jättesvårt för, det måste vara en sanslöst bra uppläsare för att jag inte ska tappa intresset och börja tänka på annat medan jag lyssnar.
  Jag ser att du fixat kommentarsprenumerationen nu också, tack för det!

 2. Japp, pocket vinner her også! jeg er også helt avhengig av å ha en bok i vesken og da er pocket det beste. Og takk for tips om å kjøpe fodral. Det har jeg aldri tenkt på!

 3. Tror jag är en pockettjej också, fast jag har absolut inget emot storpocket och gillar som du även det danska bandet. Det är mest för att de väger mindre och är trots allt lättare att läsa än en inbunden bok. Sambon lyssnar enbart på ljudböcker dock, så pass att han läser rätt mycket mer än jag. Han läser ju jämt, när han diskar, städar, cyklar, ska sova..

 4. Håller med helt. Inbundna böcker är nästan lite magiska, så vackra. Men alldeles för dyra och otympliga. Pocket är det smidigaste och det jag föredrar helst. Där föredrar jag däremot engelska/amerikanska pockets som oftast är mycket vackrare utformade.

  Men nu känner jag mig lite lost… Vad är det danska bandet?

  1. Det danska bandet är typ det formatet som alla Elisabeth Grates böcker har. Och många serieböcker. Det vill säga storleken varierar och så är det en mjuk pärm, men hårdare än pocketpärmen.

 5. Japp, min kommentar här är kanske överflödig 🙂

  Men, när jag var på bokmässan såg jag faktiskt en hel rad vackra inbundna böcker och var nära att köpa fler inbundna än det faktiskt blev, bara pga omslaget.
  Bland annat Jan Arnalds Intimus är ju helt olagligt vacker.

 6. Jag hade heller aldrig hört talas om ”danska bandet” förrän nu så jag tackar för att jag återigen fick lära mig någonting nytt 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: