Tematrio -Önskade nobelpristagare

Lyran är inte nöjd med årets nobelpristagare och jag är benägen att hålla med. Lite orättvist kanske, då jag inte läst något av Vargas Llosa, utan avfärdat honom som en synnerligen gubbig författare. Inte blev jag mer sugen på att läsa honom nu heller, trots att de medverkande i Babel försökte övertyga mig om att han egentligen är en liten mysgubbe. Nja, jag är skeptisk och följer instruktionerna för veckans trio.

Berätta om tre författare som du velat ge Nobelpriset i år! Motivera gärna.

1. Algeriska Assia Djebar beskriver kvinnors mycket instängda liv i ett samhälle som vill hålla dem utanför. Samtidigt ger hon dessa kvinnor hopp då hon också erbjuder en kontrast. För sina klarsynta samhällsskildringar och modiga röst vill jag ge henne ett nobelpris.

2. Ko Un beskriver istället det sydkoreanska samhället och låter dess befolkning komma till tals i sina dikter. Det är inte svårt, inte komplicerat utan istället väldigt mänskligt och direkt. Lyrik när det är som bäst helt klart.

3. Joyce Carol Oates skriver med frenesi och inlevelse om de människor som inte sällan glöms bort och därmed inte hörs i vårt samhälle.

En gemensam motivering skulle kunna vara: ”För att de med stor skicklighet ger röst åt de utsatta i samhället”. Något som jag tycker är en både viktig och passande motivering för dessa framtida (?) pristagare.

4 reaktioner på ”Tematrio -Önskade nobelpristagare”

  1. Åh jösses, jag har verkligen ingen aning om vilka jag skulle vilja ge nobelpriset till, men Joyce Carol Oates och Isabel Allende ligger bra till i min bok. För övrigt vill jag bara tacka för kommentaren i min blogg. Jag blev verkligen jätteglad! Axel och Märta är för övrigt namnen vi jobbar med just nu 🙂

  2. Spännande val du gjort. Jag gillar JC Oates mycket men jag tycker hon är lite ojämn. Det är blandad kompott… Hennes ungdomsböcker är grymma. Håll käften och var söt älskade min dotter!

  3. Oates är ojämn, men det är väldigt sällan hon gör mig besviken. Jag har varken läst Ko Un eller Assia Djebar till min stora skam, men det ska det bli ändring på, så småningom.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: