Bokfrågornas ABC del 13

Idag är det bokstaven M som gäller. Lycka till!

Berätta om en bok där mat har stor betydelse.

I Kärlek het som chili av Laura Esquivel står maten i centrum. I boken finns till och med ett antal recept publicerade. Boken handlar om Pedro som älskar Titi, men som tvingas gifta sig med hennes äldre syster. En bra och annorlunda bok med en hel del övernaturliga inslag.

Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa?

Visst hade det varit fantastiskt kul att få läsa Jesus memoarer och få lite förstahandsinfo om vad som egentligen hände. Det är ju inte någon direkt realistisk önskan, mer realistiskt är det att läsa om och av Nelson Mandela.

Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Här du någon favorit?

Det finns fler böcker på listan som jag tänkt läsa än jag verkligen har läst. Atwood var bra, Coetzee riktigt bra, men bäst gillar jag ändå Paddy Clarke Ha ha ha av Roddy Doyle som fick priset 1993.

Jag söker också en bok om makt.

Makt kommer i alla dess former och det är därför många böcker som snurrat runt i huvudet på mig. Slutligen stannar jag för Korkade vita män av Michael Moore om dem som kanske har mycket mer makt än de kanske borde ha.

Svara i en kommentar eller i din blogg. Om du svarar i egen blogg är det trevligt om du lämnar en kommentar och/eller länkar hit så att jag och andra kan få läsa dina svar.

Inspireras gärna av följande bloggares svar:

Alkb.se

…and then there was Beatrix

Bokstunder

Bokstävlarna

Books over psychos

Dolly det läsande fåret

Ett liv utan böcker är inget liv

Eva-Cecilia

Fiktiviteter

Mirthful’s Bookblog

Morellens

Smidigast i stan

The week never starts around here

Yfronten

You’re no different to me

13 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC del 13”

 1. En bok där mat har stor betydelse:
  Så här rent spontant kommer jag inte på någon alls. Får återkomma i frågan.

  Vems memoarer jag helst vill läsa:
  Jag älskar memoarer, framför allt musiker-sådana. En människa jag finner hemskt fascinerande är David Bowie, så hans vore spännande att få ta del av.

  Favoritvinnare:
  Life of Pi (Yann Martel) och The God of small things (Arundhati Roy).

  En bok om makt:
  Skurkstater av Noam Chomsky handlar verkligen om makt och är sjukt otäck. Den visar på ett väldigt tydligt sätt hus stora länder som USA kan styra och ställa i världen precis som de själva vill. Så oerhört läskigt.

  1. Life of Pi verkar vara en älska eller hata bok. Själv har jag inte vågat mig på den ännu. The god of small things har jag tänkt läsa tusen gånger däremot, men även den är oläst.

 2. 1. Carl Jonas Love Almqvists Sesemana. En åldrad Almqvist sitter i landsflykten och skriver nonsensvers för att trösta sig. Ett ofantligt manuskript, som fortfarande inte är publicerat i sin helhet, men detta urval utkom på 1980-talet, mer än hundra år efter tillkomsten. Den stackars mannen är konstant hungrig och längtar efter svensk mat, och det märks på ämnet i många, många av dikterna.
  2. Problemet är väl att många av de intressantaste personerna kanske inte skulle vara helt sanningsenliga i sina memoarer. (Till exempel just Almqvist, bigamisten som misstänktes för mordförsök…) Annars vore ju Sokrates eller Homeros något i hästväg att få läsa. Av befintliga självbiografier hör Henrik Tikkanens till favoriterna; dem kan man läsa om hur många gånger som helst.
  3. Har inte läst någon av dem, men har tänkt ge mig i kast med Coetzee (åtminstone den ena) och Midnattsbarnen vid tillfälle. Möjligen även Ben Okri.
  4. Lennart Lundmarks mycket viktiga Stulet land, om hur Storsverige berövade samerna deras marker och rättigheter.

  1. Homeros hade varit riktigt coolt! Almqvist har jag läst några böcker av och gillat, men inte just Sesemana. Stulet land låter riktigt spännande, har just läst två ungdomsböcker om samer och de kan nog fungera som bra ögonöppnare!

 3. Nu har jag kommit lite efter igen. Jag ska skärpa mig, jag lovar! Nu har jag i alla fall svarat på dina frågor på M 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: