De bästa av vänner

Har försökt läsa ungdomsböcker på engelska i sommar för ett framtida projekt som jag hoppas blir av i höst. Mer om det när det verkligen finns ett konkret projekt…

Nu senast läste jag fina Someone like you av Sarah Dessen, en riktigt bra bok om vänskap och kärlek. Halley och Scarlett har varit bästa vänner i många år. Nu är de femton och livet borde vara underbart. Sommaren har faktiskt varit det, men i slutet av den händer något som definitivt påverkar dem båda. Sent en kväll ringer Scarlett till Halley som är på sommarläger. Hon berättar att hennes pojkvän Michael har dött i en olycka. Bästa vänner ska finnas där för varandra och Halley lyckas övertyga sin mamma om att bli hämtad, trots att hon egentligen ska vara på lägret en vecka till.

Hemma väntar en förtvivlad Scarlett. Halley stöttar henne allt hon kan och begravningen blir en hemsk upplevelse. Ingen vet att Scarlett och Michael varit ett par hela sommaren och vet därför inte hur mycket hon sörjer. Istället är det hans melodramatiska ex-flickvän som snor all uppmärksamhet. Ännu svårare blir allt då Scarlett förstår att hon är gravid. Efter mycket diskussioner med sin mamma bokas en tid för abort, men Halley räddar henne därifrån med hjälp av sin pojkvän Macon.

Macon ja, Halleys första riktig kärlek. Inte hennes förste pojkvän märk väl, det är istället en mycket mer ordentlig grabb som är son till föräldrarnas vänner, men hennes första kärlek är utan tvekan Macon. De är ett ganska udda par. Han är en värstingkille som skolkar för mycket och är inblandad i diverse skumma saker. Hon är en skötsam flicka som länge varit bästa kompis med sin mamma. Behöver jag säga att hennes föräldrar inte är stormförtjusta?

Halleys mamma är psykolog och har skrivit böcker om hur man förblir vän med sin tonåring. När hennes dotter växer upp allt för snabbt och börjar hänga ute sent på kvällarna tillsammans med denna hemska pojke uppstår en rejäl konflikt. Hon vill förbjuda Halley att träffa Macon, men självklart får det helt motsatt effekt.

Someone like you är en varm och hoppfull bok om stark vänskap och kärlek som inte alltid är den lättaste. Jag tycker verkligen om Sarah Dessens sätt att skriva. Mycket är vardagligt som sommarjobben, problemen med knäppa föräldrar, funderingar kring kärlek och sex. Annat är som tur är ovanligare. Att mista en pojkvän så tidigt och dessutom bli gravid är kanske inga vardagsproblem, men det är spännande att läsa om. Dessen har stor respekt för de unga människorna hon skriver om och tar både deras stora och små problem på allvar. Hon tecknar mångfacetterade porträtt av personerna i boken och jag kommer många av dem väldigt nära.

Jag har reserverat ett gäng böcker till av Sarah Dessen på biblioteket och hoppas få hem dem riktigt snart. Det här är definitivt en författare jag vill läsa mer om. Jag tror att många av mina elever skulle gilla Someone like you också!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: