Böcker jag tror att jag läst

Sedan 1999 har jag skrivit upp alla böcker jag läst. Det är bra, då mitt minne inte alltid är det bästa. Faktum är att jag varje gång jag tittar igenom listorna blir överraskad av att jag läst böcker jag inte visste att jag hade läst. Frågan är vilket värde läsningen egentligen hade då jag inte har något som helst minne av den. Ibland kan jag komma ihåg en känsla av hur det var att läsa boken. Hur den fick mig att må och reagera. Spontant känner jag obehag eller glädje när jag tänker på en bok trots att jag aldrig skulle kunna redogöra för innehållet.

De är som barndomsminnen, fragmentariska och inte sällan ologiska. Vissa detaljer finns kvar, men det är omöjligt att återge helheten. Som mina minnen från resan till Italien när jag var tre som handlar om glassar jag åt, fantan jag drack i en glasstövel i San Marino och att jag lärde mig slå kullerbyttor vid lutande tornet i Pisa.

Sedan finns det den andra kategorin glömda böcker. Böcker som jag tror att jag läst, men inte riktigt vet om jag verkligen gjort det eller om det bara känns så. Det handlar alltså inte om att ljuga för att verka beläst, utan bara om ett riktigt taskigt minne. Låt mig förklara närmare.

Jag kan ha läst Wuthering heights av Emily Brontë två gånger, en gång eller faktiskt inte någon gång alls. Jag vet att den stod på läslistan under engelskans B-kurs och att vi pratade om den på ett seminarium. Jag vet också att Svindlande höjder stod på litteraturlistan när jag läste A-kursen i litteraturvetenskap och jag vet att vi talade om den då, men det kan ha varit så att vi fick välja mellan att läsa den eller Stolhet och fördom och den är jag tämligen säker på att jag faktiskt har läst.

Det finns fler exempel på böcker jag vet så mycket om att det känns som om jag läst dem, men jag kan inte svära på att jag faktiskt gjort det. Dessa böcker är egentligen också som barndomsminnen. De som du inte vet om du verkligen minns, eller om det bara är dina föräldrars berättelser om händelserna som blivit till minnen.

Frågan är då vilka böcker jag ska räkna som lästa, de som jag enligt mina boklistor har läst, men inte minns ett skit av eller de jag inte minns om jag läst men faktiskt kommer ihåg vad de handlar om? Eller kanske inga av dem? Frågan är också om detta ens kan kvalificera som i-landsproblem. Jag skulle definitivt säga att det är ett definitivt och ganska irriterande i-landsproblem. Tänk att du går in på Boktipset eller Bok.nu och någon av de här böckerna dyker upp. Hur klickar du då? Är de lästa? Och vilket betyg sätter man på en bok man inte minns?

2 reaktioner på ”Böcker jag tror att jag läst”

  1. Det dar hande aldrig mig nar jag var yngre, jg hade stenkoll pa allt jag ahde last. Meeen…ju mer man laser, ju aldre man blir, desto svarare blir det. Nu maste jag halla isar hogarna med lasta och olasa bocker, annars gar det inte…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: