Snoppar och snippor under 2011

 

Dags att utvärdera läsåret 2011 och jag börjar med det enklaste, nämligen att försöka få koll på vilket kön författarna jag läser har. Det blir liksom inte jämlikt alls i min läsning. Helt klart fler kvinnliga författare, nästan 3/4 av allt jag läser. Kategorin duo betyder inte att författarna är tvåkönade, utan just att de är två, en av varje kön. Jag trodde nog inte att det skulle vara fullt så stor skillnad måste jag säga. Samtidigt ser det ungefär ut som förra året så jag borde inte vara överraskad. Kanske en Gubbutmaning nästa år?

Hur ser det ut när du väljer böcker, är det jämnt mellan männen och kvinnorna?

 

Läs också:

13 comments

 • Faktiskt helt okej fördelning för de få böcker jag har läst i år. 36 % män, 57 % kvinnor och 7 % duo.

 • Eli

  Jag har inte gjort någon uträkning i procent men hade läst 72 böcker av kvinnliga författare och 50 av manliga, jämnare för mig än förra året då det såg ut ungefär som din uträkning i år 🙂
  Eli recently posted..Nytt år och nya bokäventyr!My Profile

 • För hela 2011 läste jag kvinnligt/manligt = 30/46. Och det är när jag räknar dubbla manliga författare som två. Däremot har jag inte läst en enda bok av två kvinnliga författare. Så egentligen är det mer 30/40. Ganska OK tycker jag.
  Monika recently posted..Månadsbokslut december 2011My Profile

  • Ja, deckarduos är ofta män! Grebe/Träff är dock en bra tjejduo om du vill ha en sådan. Bra fördelning annars!

 • 47 kvinnor, 18 män och 1 blandad.
  Mrs E recently posted..Grefven och jag önskar er ett Gott Nytt År!My Profile

 • För min del är det numer ungefär 50/50 eftersom jag läser en del Nobelpristagare. Och de är ju som sagt oftast män (grr). Förr såg min fördelning mer ut som din.
  Lyran recently posted..Årets bästa mmMy Profile

  • Det kommer nog aldrig bli 50/50 för mig, trots att det i vår troligen blir fler nobelpristagare. Tycker för mycket om nutida kvinnliga författare för att överge dem!

 • Har inte kolla hur min fördelning är ännu men skulle nog tro att det är övervägande kvinnliga författare.
  BokMamma recently posted..Summering – decemberMy Profile

 • Trodde instinktivt att jag läste ett dominerande antal män, men när jag väl kollade upp det var det ca 50/50. Intressant. Brukar dock aldrig styra min fördelning. Inga författare kvoteras in hos mig.
  Pixie recently posted..Boktolva 2012My Profile

 • Räknade inte heller procent men tror jag hamnar på ungefär samma (fler siffror på bloggen imorgon). Tror det varit på samma sätt i flera år nu, och ändå blir jag förvånad över att det är så många kvinnor trots att jag inbillar mig att jag läser kanske 60-40
  Bokbabbel recently posted..Månadssummering december 2011My Profile

  • Det finns ju så många bra damer, speciellt britter och amerikaner, som är svåra att undvika. Fransyskorna från Sekwa är också lysande.

 • Pingback: Hur läser jag? « TinaO