Läsåret 2011 in retrospect

En gång om året gör jag diagram, så också i år och de presenteras med start i morgon. Först vill jag bara sammanfatta läsåret med en klassisk lista. Det handlar alltså inte bara om böcker som kommit ut i år, utan om böcker som jag läst i år.

 

Årets kvinnliga författare måste ju bli någon jag läst flera böcker av och står valet mellan Liv Strömquist och Nina Bouraoui. Jag väljer båda!

Årets manliga författare blir Michael Cunningham som jag är glad att jag upptäckt och kanske snart vågar läsa en bok till av.

Årets facklitteratur måste bli Resa i Sharialand av Tina Thunander om kvinnors liv i Saudiarabien.

Årets novellsamling blir När börjar det riktiga livet av Fredrik Lindström, men konkurrensen var inte direkt mördande.

Årets barnbok är en som vi älskat sönder i år, men som har några år på nacken, nämligen Lill-Zlatan och morbror raring. Av dem som kommit ut i år gillar vi Min vän Boris.

Årets ungdomsbok är omöjlig att välja. Det beror liksom på hur man tänker. Bäst för mig, eller bäst för ungdomar. Jag väljer faktiskt Hoppas av Åsa Anderberg Strollo, som trots att den inte tog sig upp på min topplista för 2011 är en så himla viktig bok.

Årets diktsamling Hm, svårt val, men det måste vara Vad som ska utföras av Lina Ekdahl som jag läste i våras.

Årets grafiska roman 2011 var årets som jag började läsa grafiska romaner på allvar och blev helt galet kär i Liv Strömquist. Väljer därför briljanta Prins Charles känsla.

Årets självbiografiska som måste bli Maskrosungen av Sandra Gustafsson då jag hade låga förväntningar, men upptäckte en riktigt bra bok.

Årets överraskning är Cirkeln, som inte borde vara något för mig, men som jag älskade.

Årets äntligen Var självklart när Peter Englund avslöjade att Tomas Tranströmer tilldelats Nobelpriset i Litteratur

Årets nykomling blir en debutant som inte debuterade i år, men vars debutbok jag läst, nämligen Utrop av Céline Curiol, som gavs ut 2005. En nykomling i min bokhylla.

Årets bottennapp Egentligen är det väl alla böcker jag inte ens orkade läsa ut…

Årets sömnpiller var utan tvekan Slutet på Mr Y, Scarlett Thomas. Vansinnigt seg.

Årets varför? Jag undrar varför alla hyllade Tre apor? Jag undrar också varför Alex Schulman valde världens längsta titel till sin senaste roman?

Årets roligaste Jag har läst få riktigt roliga böcker i år, men jag skrattade gott åt Sofia Olssons Hetero i Hägersten.

Årets sorgligaste Här finns å andra sidan massor att välja från, men sorgligast är nog ändå Tretton skäl varför av Jay Asher.

Årets mest spännande måste bli något av Tana French som är en ny favorit i år. Jag väljer faktiskt Okänt offer, då jag gillar Cassie skarpt.

Årets mest provocerande blir Per i Jag älskar dig inte av Christina Stielli som gjorde mig helt jäkla galen.

Årets kvinnliga huvudperson Ännu ett tufft val, men det blir Jbara i Sånt jag berättar för Allah av Saphia Azzeddine.

Årets manliga huvudroll tilldelas Lewis i Den utstötte.

Årets kvinnliga biroll Biroller är lurigare att definiera, men också svåra att välja bland, då det finns så himla många. Jag väljer en som jag verkligen tycker om, nämligen Minny i Niceville.

Årets manliga biroll Även här finns många att välja mellan, men valet föll på Kasper men kaninen i Den enögda kaninen av Christoffer Carlsson.

 

 

Det finns säkert en massa punkter till jag skulle kunna redovisa, men jag nöjer mig här. Hur ser ditt läsår ut?


 

7 reaktioner på ”Läsåret 2011 in retrospect”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: