Det spekuleras och spekuleras…

Okej att Akademien inte var direkt vassa när de 1974 gav nobelpriset i litteratur till två av de aderton. Inte smart alls. Frågan är hur länge en internationellt erkänd poet som Tomas Tranströmer ska förbises för att svågerpolitik användes för 37 år sedan?

I DN spekuleras det dessutom om att ingen poet ens kommer att få priset då Akademien inte vill gå förbi Tranströmer. Nu vet vi ju inte hur diskussionerna går, det får vi inte veta på många år, men visst hade det varit spännande att få lyssna till de samtal som förs kring vem som ska bli årets pristagare.

Det vore en katastrof om en kvinna eller någon från Afrika kvoteras in, säger Peter Englund och antyder därmed att ingen afrikan eller kvinna egentligen är värd priset. Om kön och ursprung inte ska ha någon betydelse har det ingen betydelse om vita män är fler, de behöver inte automatiskt få priset för det.

”Det börjar bli dags för Amos Oz” säger Åsa Beckman, kritikerchef på DN kultur, men så ska ju Akademien inte heller tänka, även om det känns som om de väntar ut författare så länge det bara går. Lika så bra kanske, då pristagarna inte blir direkt produktiva av att få Nobelpriset. Snarare tvärtom, med undantag av J M Coetzee.

Många bra namn nämns av de åtta personer DN intervjuat. På torsdag vet vi vem det blir. Jag vill verkligen inte bli besviken som efter förra årets totala antiklimax. Det finns så många bra författare som skulle kunna få priset. Välj en sådan tack.

Läs också:

7 comments