Det spekuleras och spekuleras…

Okej att Akademien inte var direkt vassa när de 1974 gav nobelpriset i litteratur till två av de aderton. Inte smart alls. Frågan är hur länge en internationellt erkänd poet som Tomas Tranströmer ska förbises för att svågerpolitik användes för 37 år sedan?

I DN spekuleras det dessutom om att ingen poet ens kommer att få priset då Akademien inte vill gå förbi Tranströmer. Nu vet vi ju inte hur diskussionerna går, det får vi inte veta på många år, men visst hade det varit spännande att få lyssna till de samtal som förs kring vem som ska bli årets pristagare.

Det vore en katastrof om en kvinna eller någon från Afrika kvoteras in, säger Peter Englund och antyder därmed att ingen afrikan eller kvinna egentligen är värd priset. Om kön och ursprung inte ska ha någon betydelse har det ingen betydelse om vita män är fler, de behöver inte automatiskt få priset för det.

”Det börjar bli dags för Amos Oz” säger Åsa Beckman, kritikerchef på DN kultur, men så ska ju Akademien inte heller tänka, även om det känns som om de väntar ut författare så länge det bara går. Lika så bra kanske, då pristagarna inte blir direkt produktiva av att få Nobelpriset. Snarare tvärtom, med undantag av J M Coetzee.

Många bra namn nämns av de åtta personer DN intervjuat. På torsdag vet vi vem det blir. Jag vill verkligen inte bli besviken som efter förra årets totala antiklimax. Det finns så många bra författare som skulle kunna få priset. Välj en sådan tack.

7 reaktioner på ”Det spekuleras och spekuleras…”

  1. Det fanns mycket att kommentera kring artiklarna i DN, ska se om jag får till ngt i morgon. Ville egentligen bara säga att jag verkligen, verkligen gillade Som ni säkert förstår.

  2. Oj, jag tolkar Englund helt annorlunda. Jag tolkade det som att han menar att det vore katastrof om, ifall de kommer fram till att t ex en afrikansk kvinnlig författare skall få priset, det börjar spekuleras om att hon får det för att hon kvoterats in, inte för att hon ärligt förtjänat det.

    1. Det är så härligt med dig Morrica, då du ofta tolkar allt tvärtom och dessutom hittar en mycket trevligare tolkning. Jag föredrar din och hoppas att det ’r så!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: