Tillsammans

Eftersom uppföljaren Tillsammans 99 just haft premiär såg jag om Lukas Moodysons film Tillsammans från år 2000. Året i filmen är 1975 och vi får följa med till kollektivet med samma namn som filmen. Där bor bland annat den genomsnälle Göran, fantastiskt porträtterad av Gustav Hammarsten. När hans syster Elisabeth behöver komma bort från sin man, är det en självklarhet att Göran öppnar dörrarna till kollektivet för henne och barnen Eva och Stefan. De träder in i en värld som är helt annorlunda än den de är vana vid. Bättre på vissa sätt, men kanske mest väldigt märklig. Elisabeth växer, men bland vinglasen och cigarettröken är det inledningsvis svårt för barnen att hitta en plats. Just barnen är kanske dem jag fokuserar på mest när jag nu ser om filmen och jag undrar lite extra vad det blivit av dem. Det hoppas jag att nya filmen ger svar på.

Jag tyckte mycket om Tillsammans när den var ny och jag tycker faktiskt att den håller. Vissa scener är fortfarande vansinnigt fina, som den avslutande fotbollsscenen i snön. Andra lika sorgliga, som när Stefan och Eva står övergivna på en gata när deras pappa Rolf försvunnit. Michael Nykvist alltså, vilken skådespelare han var. Ola Rapace, som då hette Norell, är också vansinnigt bra och det är rätt sorgligt att han gjort sig omöjlig och ersatts i den nya filmen. Jag absolut älskar Jonas Karlsson och är helt säker på att han kommer att axla rollen som Lasse väl, men sorgligt är det likafullt. Det roliga då? Det finns där hela tiden i den kärleksfulla porträtteringen av kollektivets invånare. Ibland fnissar jag åt dem, men oftast med dem. Tillsammans är en varm film och jag är glad att jag såg om den. Faktiskt är jag också lite sugen på att se om kortfilmen Bara prata lite, där Rolfs granne Birger (Sten Ljunggren) har huvudrollen. En helt bisarr film där en ung kvinna från Hare Krishna knackar på dörren och bjuds in till den mycket ensamma mannen. Allt spårar ur fullständigt. Kvinnan spelas av Cecilia Frode, som också har en liten roll i Tillsammans. Hon är en stor favorit och dyker upp även i Tillsammans 99.


Om filmen

Tillsammans, (2000), 1h 46 min

Regisserad av Lukas Moodysson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d