The House in the Pines

Det här är en av de mest annorlunda böcker jag läst på länge och även om den innehåller en del märkliga element är det en riktigt bra historia. The House in the Pines av Ana Reyes är en välskriven debut om Maya vars vän Aubrey dog under mystiska omständigheter när de var tonåringar. Hon ramlade ihop mitt framför Maya, utan förklaring och dog direkt. Med dem fanns också Frank, en karismatisk något äldre man som arbetade på det lokala biblioteket, som vännerna hängt med under sommaren. Det är hans hus i tallskogen (eller vad nu översättningen skulle vara) som gett namn åt boken.

Maya är nu 25 år och lider av panikångest och sömnsvårigheter efter att ha försökt sluta med den ångestdämpande medicin som en läkare skrev ut till henne efter Aubreys död. Han har för länge sedan slutat göra det, men Maya har lyckats få tag på tabletterna ändå. Nu är hon dock redo att gå vidare med sitt liv som länge stått på paus. Hon har träffat Dan och för första gången på mycket länge känns det som att en stabilt liv finns inom räckhåll.

Allt förändras dock när Maya ser ett klipp med titeln “Girl Dies on Camera” som visar en ung kvinna som faller död ned på en diner. Mitt emot henne sitter Frank. Kvinnan som dör gör det utan någon förvarning och utan att Frank rör vid henne, vilket var precis vad som hände med Aubrey. Alla minnen kommer tillbaka Maya bestämmer sig för att försöka ta reda på vad som egentligen hände med Aubrey och om Frank dödade henne och kvinnan i klippet.

The House in the Pines har en bra driv och är riktigt spännande. Berättelsen rör sig skickligt mellan olika tidsperspektiv. Vi får följa hur Maya blir förälskad i Frank och hur hela hennes liv faller samman när Aubrey dör. I nutid kämpar hon fortfarande, men är trots allt så mycket mer än en tablettmissbrukare. Hennes mamma är dessutom en fantastisk karaktär och det är tydligt att Maya inte mår dåligt för att hon haft en “taskig barndom”. Det här är bra sommarläsning, lättläst men inte helt lättsmält. Reese Witherspoon har valt ut den till sin bokklubb och det är väl någon slags kvalitetsmarkör.


Om boken

The House in the Pines av Ana Reyes, Constable, (2023), 336 sidor

1 reaktion på ”The House in the Pines”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: