Den store konstnären

Jag lyssnar väldigt sällan på ljudböcker, men i år har det faktiskt blivit tre stycken och alla har varit bra läsupplevelser. En bra ljudbok är en sådan där uppläsarna tillför en extra dimension och så är verkligen fallet gällande Den store konstnären av Emmy Abrahamsson och Hanna Jedvik som lästs in av Anna Sise och Josefin Neldén. Anna Sise läser de kapitel som berättas av den skånska journalisten Ann vars specialitet är småmysiga och personliga intervjuer och Josefin Neldén ger en röst till Esti Przybyszewski, butter och rätt arg journalist från Göteborg. De levandegör de två journalisterna och jag tror faktiskt att det här är en bok som funkar bäst som ljudbok. I alla fall kan jag konstatera att det funkar väldigt bra som ljudbok.

Ann och Esti får tillsammans uppdraget att göra en specialpodd om den kände konstnären Niki Falc som nyss begått självmord i sitt hus på Österlen. Både är glada över uppdraget, men inte alls glada över att behöva göra det tillsammans med någon. Anna tycker att Esti är för sur och tvär och irriterar sig på hennes beteende under intervjuer. Esti i sin tur blir vansinnig på Anns glättighet, all fika hon bjuder på och hur hon verkar göra allt för att bli omtyckt. En klassisk berättelse om två väldigt olika människor som tvingas samarbeta, alltså. Det är underhållande, rappt och jag fastnar i berättelsen om Niki Falc och hans brokiga familj. De två uppläsarna och de två karaktärerna turas om att berätta om arbetet med podden och alla svarta tankar de tänker om varandra. Jag fnissar rejält stundtals, men är också spänd på att få veta mer om både konstnären och journalisterna.

Ibland behöver jag lättsam och välskriven underhållning och Den store konstnären ger mig just det. Slutet ger ett löfte om fler böcker om journalistduon Radiohjältarna som retar gallfeber på varandra och den kommer jag definitivt att läsa, eller faktiskt kommer jag att välja ljudboken även då, förutsatt att Sise och Neldén får läsa in den. Att en bok som beskrivs som ”humoristisk spänning” och dessutom i ljudboksformat, skulle fånga mig trodde jag verkligen inte, men det här var riktigt trevligt.


Om boken

Den store konstnären av Emmy Abrahamsson och Hanna Jedvik, Albert Bonniers förlag, (2023)

Foto: Emil Malmborg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: