Juli enligt Julia

Ett halvår har gått sedan vi träffade Julia Grahn senaste. Hon är tillsammans med Petter och det är snart dags för semester. I Juli enligt Julia återvänder de till Gotland. Denna gång till ett hus de hyr från en av Petters kollegor Laura, en snygg professor som lovat läsa och ge respons på hans avhandling. Resan är en överraskning från Petter till Julia och det är en underdrift att säga att hon inte gillar överraskningar. Även om Julia tänkt sig en sommar i Stockholm följer hon självklart med till Gotland om än lite motvilligt. På ön finns redan Petters före detta fru Caroline och hennes nya kärlek Cilla. De håller på att renovera den gård Caroline ärvt och planen är att starta ett café i ladan. Elsa, Petters dotter, ska bo växelvis hos sina föräldrar under sommaren och visst blir det enklare för dem alla tre om även Petter är på ön.

Kristin Emilsson har valt att använda sig av hela fyra berättare och vi får läsa om den intensiva sommarmånad utifrån Julias, Petters, Carolines och Jonathans perspektiv.Egentligen borde Juli enligt Julia vara alldeles för käck och spretig för min smak, men faktum är att jag älskar den. Julia är hopplös och inte speciellt lätt att tycka om, Petter lite mer tålmodig, men otroligt dålig på att kommunicera. Det är dock inte bara detta par vi får läsa om, utan självklart Caroline och Cilla och även underbara Evelyn som planerar att gifta sig med sin kärlek Bertil. Cillas bror Jonathan drömmer fortfarande om att vara med i en dokusåpa, bli känd och kanske även hitta kärleken. Att han skulle bli tillsammans med en vanlig tjej på Gotland är ingenting han känner för. Han vill ut i världen och göra något slags avtryck.

Det går snabbt och lätt att läsa Juli enligt Julia och jag har väldigt trevligt under tiden. I slutet tänds hoppet om en tredje bok om det spretiga gänget. En sådan läser jag gärna. Bäddad för höststormar och med säkerhet ännu fler missförstånd och överraskningar. Kristin Emilsson är ruskigt bra på att skriva rappt och roligt med tillräckligt mycket svärta för att det ska bli en precis lagom mix. Jag rekommenderar verkligen Juli enligt Julia, men läs Julen enligt Julia först.


Om boken

Juli enligt Julia av Kristin Emilsson, Printz Publishing, (2022), 350 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: