Konsten att fejka arabiska

Vi har ofta fördomar om autism och tänker att den typiske personen med en sådan diagnos är som Raymond i Rainman. Sanningen är istället att personer som diagnosticeras med autism är ganska olika och att de som får sin diagnos sent ofta är väldigt bra på att låtsas vara neurotypiska. De har lärt sig att agera som andra och även om det tar otroligt mycket energi kan de ofta lura sin omgivning. Många av dessa är kvinnor.

I boken Konsten att fejka arabiska skriver Lina Liman om sitt liv innan hon fick diagnosen autism och hur hon febrilt försökte fejka, låtsas och passa in, trots att hon inte riktigt visste hur hon skulle bete sig. Hon blev utmattad, deprimerad och hade ångest. Togs in på psykiatrisk klinik och fick elchocksbehandling. Senare framkom att många läkare funderat över det där med autism, men att ingen sett till att hon fått en utredning. Istället förlorar Lina år av sitt liv.

Jag brukar sällan läsa självbiografier, men jag är riktigt glad att jag tog min kollegas boktips till mig och läste Konsten att fejka arabiska. Det är en drabbande berättelse om ett samhälle som inte riktigt fungerar och framför allt en sjukvård som fortfarande har typiska män som norm och därför inte kan hjälpa kvinnor på ett adekvat sätt. I 32 år levde Lina Liman med odiagnosticerad autism och det var inte ett helvete hela tiden, men under alldeles för många år levde hon verkligen inte ett värdigt liv. Vändningen kom när hon lyssnade på Svenny Kopp som är expert på adhd och autism hos flickor.

Konsten att fejka arabiska är en välskriven och viktig bok som jag verkligen rekommenderar. Stundtals nattsvart och oerhört jobbig att läsa, men så viktig att jag verkligen inte vill ha den oläst.

2 reaktioner på ”Konsten att fejka arabiska”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: