Hur mår fröken Furukura?

Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata är en lågmäld feelgoodroman på japanskt vis. Huvudpersonen Keiko Furukura är fyrkantigare än de flesta och beroende av rutiner för att kunna fungera. Hon har alltid varit annorlunda men hittat ett liv som passar henne. Sedan många år arbetar hon i en liten närbutik och spelar rollen som den perfekta anställda varje dag. Att spela en roll är det som får henne att känna sig normal.

Människorna runt Keiko förstår inte riktigt hennes val av liv och tycker att det är dags att hon skaffar sig ett bättre och mer normalt liv Ett fast jobb som utmanar mer än det hon har och inte minst en man. Kvinnor i hennes ålder ska inte leva utan en man. Keiko själv trivs egentligen precis som det är, men någonstans faller även hon för omgivningens krav och när som de flesta andra en längtar efter att passa in och anses vara normal.

Hur mår fröken Furukura? är en riktigt fin bok om en riktigt annorlunda kvinna. Tankarna går till böcker som Eleanor Olefant mår alldeles utmärkt, men samtidigt är det här en helt annan bok främst för att Keiko Furukura är annorlunda på ett annat sätt. Det är inte så lätt att tycka om henne, men ändå känner jag verkligen sympati för Keiko och önskar att hon bara kan få vara den hon är och vill vara.

3 reaktioner på ”Hur mår fröken Furukura?”

  1. Tycker också den var bra! Jag tycker det är lätt att tycka om henne men tänkte hur många ggr som helst att hon troligen har autism… Fast vem vet… kanske är det bara ett behov att förstå och få människor att passa in i någon slags mall. Etiketten ’autism’ blir bara ett sätt att begripa världen på, även om det är en roman.

  2. Pingback: De nominerade till Årets bok 2020 – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: