Världen just nu


visited 80 states (35.5%)
Kartan är skapad här.

Jag ska definitivt inte ge mig på något mer projekt och att läsa böcker från alla länder må vara någonting jag har i bakhuvudet, men det är ingenting jag aktivt jobbar för. Orka leta böcker från en massa små öar. Däremot vill jag gärna bredda min läsning och läsa böcker med en bred geografisk spridning. Efter att ha gått igenom läslistorna från de senaste åren har jag skapat en karta med 80 länder som jag med säkerhet vet att jag läst böcker från. Säkerligen kan det vara fler, men jag tror att jag fått med i alla fall de flesta. Det handlar inte om var böckerna utspelar sig, utan om varifrån författaren kommer. Ibland kan det vara klurigt att avgöra och då går jag på var de föddes och hur de presenteras. Författare som skriver på svenska och har bott här länge har jag dock svårt att se som något annat än svenska oavsett var de föddes.

I år har jag hittills läst böcker av författare från 13 länder och målet är (som vanligt) 26, dvs Sverige och 25 länder till.

Det är tydligt att det finns en hel del länder kvar att upptäcka genom litteraturen och jag tycker att det är kul med kartan ovan som inspiration. Strategin är att läsa böcker från riktigt stora länder för att fylla ut det röda så mycket det går. En och annan tripp till Afrika kan det bli också.

17 reaktioner på ”Världen just nu”

    1. Och jag behöver göra om då jag glömt Brasilien. Det är ju jättestort och gör Sydamerika så mycket rödare! 🙂

  1. Orka leta…? Letandet är ju halva nöjet! Dessutom finns det pärlor där också. men du kan ju bara gå på mina tips om du inte orkar leta :-*

      1. Jag förstår dig så väl! Jag hoppas att du uppfattade puss-smajlisen som inte blev någon emoji 🙂

  2. Kan rekommendera Naja Marie Aidt för Grönland, det ger en stor röd fläck där! Om Estland fortfarande är grått så är ju Jaan Kaplinskis roman ”Samma flod” intressant

  3. Apropå ”leta böcker från massa små öar”: Du får lägga till Doggerland på kartan! 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: