Selamlik — en bok som berör

Selamlik är författaren Khaled Alesmaels självbiografiska roman om Furat som flyr från Syrien till Sverige. En flykt som dels handlar om att undkomma kriget i hemlandet, men också om möjligheten att få leva ett fritt liv som sig själv. Furat är nämligen homosexuell och i Syrien är det omöjligt för honom att älska den han vill.

Via Turkiet och Medelhavet tar sig Furat till Sverige. Han hamnar inledningsvis i Åseda och även om livet långt hemifrån innebär en större frihet, finns det fortfarande saker han måste dölja. Att vara öppet homosexuell på en flyktingförläggning är omöjligt. Han har levt ett liv fullt av hinder och de finns fortfarande kvar. Drömmen om att leva i ett demokratiskt samhälle har på vissa sätt slagit in, men livet är ändå inte perfekt.

Skildringen av Furats liv i Damaskus, i Turkiet och i Sverige är ärlig och öppen. Selamlik är en bok som inte liknar någon annan jag har läst och även om jag definitivt inte är en homosexuell man från Syrien kunde jag identifiera mig med Furat och hans tankar om livet. Khaled Alesmael har skrivit en vacker bok med ett på många sätt svart innehåll, men inte utan hopp. Trots att en skäggig och hårig man kanske inte passar in i vår något stereotypa bild av en homosexuell man hittar Furat ett liv här och även om även vi i Sverige behöver jobba med våra fördomar finns det i alla fall någon slags möjlighet att faktiskt få vara sig själv.

Idag publicerar vi ett inlägg på Kulturkollo om Khaled Alesmael, som delvis består av en text han själv skrivit och som jag översatt till svenska. Missa inte den och missa inte att läsa hans bok. När jag summerar 2019 års läsning i december kommer Selamlik med all säkerhet finnas med bland årets läsupplevelser.

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: