Nordiska rådet prisar Au∂ur Ava Ólafsdóttir

I tisdags mottog Au∂ur Ava Ólafsdóttir Nordiska rådets Litteraturpris för sin roman Ör (Ärr på svenska) som handlar om Jónas som planerar att ta livet av sig och reser iväg till ett land som varit i krig, så att hans dotter inte ska riskera att hitta hans kropp.

Jag lyssnade på  Au∂ur Ava Ólafsdóttir under förra årets upplaga av Stockholm Literature och det var en upplevelse. Hon samtalade med Daniel Sjölin och var precis en så stark samtalspartner som han behöver för att inte sväva ut. Lite påminner hon om Erlend Loe i sitt sätt att vara rolig, utan att verka medveten om det.

Nordiska rådet delar ut priser i flera kategorier (förutom i litteratur också i  film och musik) och priset för bästa barn- och ungdomsbok gick till bilderboken Træið (Trädet) av den färöiska författaren Bárður Oskarsson.

 

Foto: Saga Sig

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: