Fyra dagar i Kabul

Fyra dagar i Kabul är den första boken av Anna Tell om förhandlaren Amanda Lund. En bok som, liksom titeln säger, till största delen utspelar sig i Afghanistans huvudstad Kabul där ambassadören utsätts för hot och två diplomater kidnappas. I Stockholm hittas en man mördad och det verkar finnas ett samband.

Amanda Lind tillhör Rikskrim och har haft ett utbildningsuppdrag i norra Afghanistan, där hon varit rådgivare åt en patrullchef. Nu blir hon inkallad som medlare med uppdrag att få kontakt med kidnapparna och rädda gisslan. Hon är helt klart en huvudperson jag fattar tycker för. Modig, smart, men också mänsklig. Kollegorna Bill och Tore i Stockholm är också lätta att relatera till.

Mest underhållande (och tragisk) är kanske den svenska ambassadören i Kabul Sven Leijonhufvud. Meningen är att Sverige ska ta emot de styrande i Afghanistan på statsbesök och ambassadörens agerande gör knappast att det stundande besöket känns genomförbart. Mycket behöver mörkas och mörkas gör det.

Fyra dagar i Kabul är en bra spänningsroman. Miljön är intressant och författaren verkar helt klart ha kunskaper kring det hon skriver om. Det är spännande, trådarna knyts ihop och boken är väldigt lättläst. Kanske hade jag önskat mig ännu mer beskrivningar av miljön och de omständigheter som råder i Kabul. Hur som helst är det här en riktigt bra debut och Amanda Lind spännande att följa. Jag ser fram emot att läsa fler böcker om henne i den planerade serien Förhandlaren.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: