Den nya akademien

Så kallar sig en grupp kulturpersonligheter med Alexandra Pascalidou, Bianca Krönlöf och Lo Kauppi i spetsen, som i år kommer att dela ut ett alternativt Nobelpris i litteratur och sedan (enligt planen) upplösas. Svenska bibliotekarier (oklart hur många) har uppmanats att nominera pristagare och nu finns en lista med 46 nominerade till priset. Tanken är god, men listan gör mig ganska sorgsen. Visserligen är könsfördelningen bättre än var det riktiga Nobelpriset lyckats få till, men den geografiska spridningen saknas och det verkar inte finnas någon riktig tanke bakom nomineringarna. Väldigt många författare är svenska och många har bara skrivit ett fåtal böcker. På vissa listor finns boktitlar med, vissa av dem är gamla och jag undrar om priset är för en enskild bok, eller för en livsgärning. Kravet är att författaren publicerat två verk varav minst ett de senaste tio åren. Oavsett tycker jag att flera nomineringar är märkliga.

Men nu finns en lista och det är folkets tur att rösta. Det skulle kunna betyda att en författare som J.K. Rowling finns bland de fyra nominerade som till slut väljs ut. Två män och två kvinnor. Inget ont om Rowling, hon har gjort mycket för barns och ungdomars läsning, men jag saknar det riktiga, mer konservativa Nobelpriset trots all skit som Svenska Akademien sysslat med och trots alla gubbiga pristagare. Det finns så många pris som bygger på popularitet i nuet, men så få som verkligen lyfter fram en livsgärning. Om Nobelpriset i litteratur verkligen gjort det kan definitivt diskuteras, men jag saknar trots allt mystiken. Med det sagt måste jag ändå tillstå att listan innehåller en del spännande namn också, som är mycket väl värda ett pris.

Fram till den 14 augusti kan vem som helst rösta på sin favorit bland de nominerade, därefter väljer en jury bestående av ordförande Ann Pålsson,
Lisbeth Larsson, professor i litteratur på GU, Marianne Steinsaphir, bibliotekarie och kulturjournalist, Peter Stenson, förläggare och kritiker samt Gunilla Sandin, bibliotekschef i Strömstad (fyra kvinnor och en man, vilket känns sådär jämställt) ut två kvinnor och två män bland de som fått flest röster och vinnaren presenteras 14 oktober.

Kul med ett nytt, svenskt pris, men jag är trots det en aning skeptisk. Med tanke på att den nya akademien är tänkt att upplösas 11 december, dagen efter att priset delas ut, känns det tyvärr mer som ett jippo än en början på något seriöst. Det är synd.

2 reaktioner på ”Den nya akademien”

  1. jag håller med om att det är en mycket diskutabel lista. men den som jag (och väldigt många andra) tycker verkligen gjort sig förtjänt av priset finns med och det får jag väl vara nöjd med

    1. Det finns en lång rad riktigt bra författare med! Älskar t.ex. Nina Bouraoui och hoppas även på Atwood. Däremot vill jag inte att pristagaren blir svensk. Det vore ett sätt att göra priset till ”bara” en svensk angelägenhet.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: