Kanonkalendern 2.0 del 22

Drottningens juvelsmycke är Carl Jonas Love Almqvists pjäs om den androgyna Tintomara som utspelar sig strax före och efter mordet på Gustav III. Pjäsen kom ut 1834 och är en del av det större verket Törnrosens bok.

Tintomara är dotter till en före detta aktris på Operan och den som stjäl drottningens juvelsmycke. Eftersom hon befinner sig på Operan natten då maskeradbalen hålls, blir hon också inblandad i konungamordet. Systrarna Adolfine och Amanda är inledningsvis pjäsens huvudpersoner och Tintomara träffar Adolfine under mordnatten.

Jag ska villigt erkänna att mitt minne av Drottningens juvelsmycke är lite suddigt, men vad jag älskade den då jag läste den för första gången. Även Almqvists Det går an är läsvärd, men berättelsen om Tintomara är så magisk och vacker att jag önskar att fler skulle få uppleva den.

1 reaktion på ”Kanonkalendern 2.0 del 22”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: