Kanonkalendern 2.0 del 17

Lasermannen av Gellert Tamas beskriver ett Sverige där främlingsfientlighet och rasism var vanligt förekommande. Då var det 90-tal och det populistiska partiet Ny Demokrati hjälpte till att normalisera detta. Parallellerna till vår samtid är många och smärtsamma.

I Lasermannen får vi följa John Ausonius, som mellan augusti 1991 och januari 1992 sköt 11 människor. Brott som han fortfarande sitter fängslad för. Han misstänks också för ett mord på en kvinna i Frankfurt 1992.

John Ausonius föddes som Wolfgang Zaugg och Tamas beskriver hans tuffa uppväxt. Det finns inget ursäktande i berättelsen om lasermannen, men ett försök till att förstå vad som kan få en människa att skjuta så många och dessutom ha rasistiska motiv.

Lasermannen är både ett porträtt av en mördare och en samhällskritisk skildring av en orolig tid i Sveriges historia. Den är en av flera böcker som Gellert Tamas skrivit om liknande teman. Senaste boken Det svenska hatet är en berättelse om högerextremism i vår tid, med Kent Ekeroth i centrum.

 

3 reaktioner på ”Kanonkalendern 2.0 del 17”

  1. Den här tyckte jag också var bra. Ruskig övergång från en liten, introvert och artig pojke till en riktig hatare. Komplicerad familjedynamik etc. Visar lite hur en individ kan hamna snett och påverka ett helt samhälle. Tycker han (Ausonius) har så kalla ögon.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: