Kanonkalendern 2.0 del 15

För mig började det med den magiska filmatiseringen med Robert Redford och Mia Farrow från 1974 som jag såg om och om igen. Sedan läste jag boken på svenska och därefter på engelska. Jag talar om F. Scott Fitzgeralds klassiker från 1925 The Great Gatsby eller Den store Gatsby som den numera heter på svenska. När den först översattes fick den istället titeln En man utan skrupler.

Romanens berättare Nick Carraway är den egentliga huvudpersonen, men det är den mystiske Jay Gatsby som stjäl uppmärksamheten. Tydligen ska F. Scott Fitzgerald ha inspirerats under den tid han bodde på Long Island och på nära håll fick se de nyrika med sina överdådiga fester. Karaktären Gatsby ska också ha en verklig förlaga.

Så varför ska man då läsa om Gatsby, Nick och de andra i vår tid? För att berättelsen om kärlek, makt och identitet fortfarande känns aktuell. Karaktärerna må vara schablonartade till viss del, men de går ändå att relatera till. De av mina elever som läser den under Svenska 2 brukar tycka om denna tunna, men innehållsrika bok.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: