Något du inte vet att jag vet

Det bästa med att läsa en bok när uppföljaren redan kommit ut är att det går att läsa vidare direkt. Så snart jag avslutat Som ett brev på posten fortsatte jag till Något du inte vet att jag vet för att få veta vad som hände med Elsa, Thore och de andra.

Första boken avslutades med den fruktansvärda förlovningsfesten i skärgården, där allas värsta sidor kom fram. Därefter flyttar Thore och Elsa till Kanarieöarna och lämnar sina barn och deras respektive med varsin uppgift. Dessa levereras per brev till alla inblandade och för att få del av framtida arv måste de följa instruktionerna i breven. Vissa får svårare uppgifter än andra helt klart, men den röda tråden är att hitta en bättre version av sig själv. Gunilla, Elsas äldsta dotter, får en resa till Australien för att hitta sig själv. Hon reser med viss tvekan, men skjuter sedan gång på gång på sin hemresa. Ibland är det lättare att vara en annan i en främmande miljö.

Hennes man Anders ska istället jobba med sina fördomar och bli volontär för RFSL. Elsa har sett till att en tjänst skräddarsytts för honom och det är minst sagt motvilligt han går dit. När han träffar Dixie för första gången tycker de direkt illa om varandra, men snart börjar en minst sagt oväntad vänskap växa fram. Anders förändring är den som är finast att följa. Jag kan ursäkta en del stereotypa fällor, då annat är så väl beskrivet.

Hasse är gift med en riktig räpa och det har hans mor koll på. Däremot tror hon på äktenskapet och vill att Hasse ska göra allt för att hans ska hålla. Det är därför han och Kicki ska gå i parterapi. Därutöver ska han själv besöka en coach för att jobba med sitt självförtroende. Kicki är inte alls intresserad av att jobba på sitt äktenskap. Hon vill bara ha ett gott liv med mycket pengar. Vem som ger dem till henne är ganska ointressant. Om Kicki var hemsk i första boken är hon helt vidrig nu.

Lillasyster Sussie får i uppdrag att byta jobb och att ta kontakt med sin dotter Lina som blivit mamma till tvillingar. Elsa har redan ringt och förberett Lina, men att ta steget är svårt för Sussie, som alltid haft taskigt självförtroende.

Magnus, Thores son har problem med sitt företag, men blir lovad en finansiär mot att han slutar bedra sin fru Bettina. Thore vet allt, till och med om den lägenhet Magnus hyr i Vasastan för att ha en plats att ta sina älskarinnor.

Bettina får i uppdrag att arbeta med sitt alkoholberoende och börjar gå i terapi. Hon ska också sluta spela och det är ingen enkel uppgift att göra slut på två starka beroenden samtidigt. Bettina kämpar på och hon är en av de karaktärer som verkligen växer under den andra boken.

Monica och Lasse får pengar så att de kan göra den resa jorden runt som de drömt om. Det gör att de knappt är med i boken och utvecklas därför inte heller. De andra får vi följa under ett år, tills det är dags för Elsa och Thore att vända åter till västkusten och återigen bjuda ut hela släkten till Elsas hus.

Birgitta Bergin tecknar skickligt sina karaktärer och låter dem utvecklas rejält. Vissa tycker jag mer om än tidigare, andra vill jag slå på käften. Vissa är rejält stereotypa, medan andra blir människor av kött och blod. De fyller dock alla en funktion för att föra handlingen framåt. Något du inte vet att jag vet är lättläst och underhållande, men inte utan djup. En bok om att våga mer i livet och att faktiskt välja en väg som för dig till en bättre framtid.

 

 

2 reaktioner på ”Något du inte vet att jag vet”

  1. Har läst Som ett brev på posten, vilken jag gillade jättemycket, så jag är otroligt sugen på att läsa uppföljaren.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: