Berättelse om ett äktenskap

Dags att få tummen ur och skriva de där inläggen om böcker jag läst 2016, innan året är slut och ska summeras. Det blev ett inlägg om Geir Gulliksens samtal med Jessica Schiefauer på Stadsbiblioteket i Göteborg, men faktiskt ingenting om boken i sig. Berättelse om ett äktenskap handlar om Timmy och Jon, som har ett ganska bra äktenskap egentligen. Det är bara det att Jon inte riktigt kan slappna av och lita på att Timmy verkligen vill vara med honom. Istället gör han otroligt märkliga saker och stöter på många sätt bort henne.

När Timmy och Jon träffades var han tillsammans med en annan kvinna och när han lämnade förstod han inte riktigt vad hon gick igenom. En scen, där Timmy och Jon är på romenad med Jons barn och möter hans sambo, visar med all önsvärd tydlighet hans brist på empati. När det så är han som riskerar att bli lämnad, när Timmy träffar någon som hon tror sig bli lyckligare med någon annan, beter han sig också märkligt. Jon är helt enkelt en ganska märklig man och jag har svårt att relatera till honom. Ju längre boken går, desto svårare blir det och i slutet tycker jag verkligen illa om honom. Om Timmy tycker jag inte så mycket alls. Hon framställs som väldigt naiv och får inte mina sympatier hon heller.

Med två ganska osympatiska huvudpersoner ligger det nära till hands att tro att boken som porträtterar dem inte är läsvärd, men det är den konstigt nog. Jag tyckte mycket om Berättelse om ett äktenskap, men det är riktigt obehaglig läsning i sin lågmäldhet.

Rulla till toppen
%d