Projekt Rosie är en trevlig bok

9789137141268

Av olika skäl behövde jag läsa en bok som bara var trevlig och efter lite planlöst bläddrande bland e-böcker föll valet på Projekt Rosie av Graeme Simsion. I en bok som inte liknar någon annan söker Dan Tillman efter en fru och han har en minst sagt detaljerad plan. Genom att låta ett stort antal kvinnor fylla i ett formulär är han säker på att han ska kunna hitta den perfekta frun.

Dan är 39 år och har ändå inte haft några längre förhållanden.Det är inte det att Dan inte är en välfungerande person. Han är smart som få, faktiskt forskare i genitik, men han gör aldrig något spontant eller ogenomtänkt. Han lever ett väldigt inrutat liv och har riktigt svårt med de flesta sociala relationer. Dans har egentligen bara två vänner kollegan Gene och hans fru. I övrigt är han ganska ensam.

Genom Gene kommer han kontakt med Rosie. En bartender som söker efter sin biologiska far. Dan och Rosie börjar umgås mer och mer, men någon fru kommer hon självklart inte att bli. Rosie röker och är totalt oförutsägbar. Visst kan han hjälpa henne och visst är hon ganska trevlig att umgås med, men hon klarar verkligen inte frågorna i formuläret speciellt bra.

Jag läste någonstans om någon som var så arg över hur Dan beskrivs i Projekt Rosie och kallade det lyteskomik. Jag håller inte med. Dan är utan tvekan annorlunda och visst ligger det nära till hans att tro att han skulle kunna diagnosticeras inom autismspektrat, något som författaren också snuddar vid ibland. Mest är dock Projekt Rosie en varm och kärleksfull skildring av en ganska udda man, som trots detta har ett bra liv och får ett ännu bättre. Det gör mig varm i hjärtat att få läsa om honom. Nu håller jag på med uppföljaren Rosieeffekten och är kanske inte lika imponerad, men kommer utan tvekan att läsa vidare.

 

8 reaktioner på ”Projekt Rosie är en trevlig bok”

  1. Jag håller med – jag tycker verkligen inte att det var lyteskomik. Mycket varm skildring av en människa, varken mer eller mindre, som kanske har lite udda metoder i livet jämfört med de flesta!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: