The Art of being normal

img_3444.jpg

Visst är det en konst att vara normal, eller i alla fall försöka vara normal? En konst som få tonåringar behärskar. David Piper kallas freak av många och med tanke på att han tvingas leva i en kropp som han inte trivs i, är det inte så konstigt egentligen. Inte för att det är därför han blir kallad freak, för det är det ingen som vet. För tonåringar räcker det att sticka ut lite för att anses mycket annorlunda. Och David är annorlunda, men önskar att han vågade vara ännu mer annorlunda. Han är fjorton år och hans kropp blir mindre och mindre lik den kropp han vill ha. Sedan han var åtta år har han önskat att vara tjej.

Som tur är har David två vänner som också är annorlunda.De utgör ett klassiskt nördgäng som är så vanliga i amerikanska high-school-filmer. Zoe and Felix är dock ett par, så ibland känner sig David väldigt ensam. När Leo Denton börjar i deras skola ser David chansen att utöka gänget något. Det går rykten om den nya killen. Han kommer från en av stadens värsta skolor och tydligen har han gjort något så hemskt att han blivit avstängd. Många är rädda som bara den.

Leo håller sig på avstånd, men en dag när David blir extra utsatt finns Leo där. Angriparen får en rejäl smäll på käften och såväl han, Leo och David får kvarsittning. Hur de vidriga översittarna kan ta makten så totalt över en skola är hemskt, men säkert inte ovanligt.

Det är två annorlunda killar som står i centrum i Lisa Williamsons debutbok The Art of being normal. Porträtten av dem är välskrivna och bit för bit får vi veta mer. Ibland blir det lite väl tillrättalagt, men det här är ändå en riktigt bra bok om viktiga ämnen, som jag hoppas snart kommer på svenska. Jag hittar dock ingen uppgift om att en översättning skulle vara på gång. Det känns som en bok som hade passat utmärkt på t.ex. Lavender Lit.

 

3 reaktioner på ”The Art of being normal”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: