Veckans ord på C: Mina svar

C

Dags för tredje bokstaven och veckans ord på C. Fem ord att associera med böcker och författare. Här kommer mina svar.

Veckans ord är:

censur 

charm

chef

cirkus

citron

I boken Jag är Kina av Xiaolu Guo kämpar huvudpersonerna mot den censur som råder i deras hemland. Jian som en provokativ punksångare och Mu som en lika provokativ estradpoet. En intressant bok, som jag verkligen rekommenderar.

Olle Ljungström var textförfattare, en av Sveriges bästa. Han besatt en speciell charm, som gör att han kommer att leva vidare i mitt hjärta. Igår avled han endast 54 år gammal. Visserligen var det inte helt oväntat, men ändå så väldigt, väldigt sorgligt.

Här är ett exempel på det kluriga och charmiga hos Ljungström:

 

 

Gud uppfinn nåt nytt
Som gör det lätt att hålla ut
Nåt för dom som väntar
Dom som orkar vänta
Mer

 

Konstiga chefer finns det gott om, men de har det inte alltid så lätt. Jenny i Augustiresan av Anna Fredriksson blir chef för sina gamla arbetskamrater och blir riktigt illa behandlad.

En av mina favoritnoveller av Jonas Karlsson heter ”Cirkus” och finns med i samlingen Den perfekte vännen. Den handlar om Magnus Gabrielsson som trollas bort och försvinner under en cirkusföreställning. Helt absurd som så ofta när det gäller Karlsson.

Det går inte att skriva om ordet citron utan att nämna Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson. Egentligen ingen stor favorit, men en charmig bok. Filmen har jag däremot inte sett.

 

4 reaktioner på ”Veckans ord på C: Mina svar”

  1. jättebra val. tänkte också på Små citroner gula, men var inte så förtjust i den. det var jag däremot i Citroner av Lotte Möller. men det fick bli en annan ändå

    1. Var inte heller så förtjust i Små citroner gula egentligen. Försökte komma ihåg titeln på en släktsaga som hade något med citroner i titeln (kanske) men lyckades inte.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: