Jag är en tjuv

9789146225430

Jag var lite tveksam inledningsvis då jag lyssnade på Jonas Karlssons inläsning av egna boken Jag är en tjuv, men det vände och det med besked. Kanske tycker jag mer om förra boken God Jul, men även Jag är en tjuv är så där härligt absurd som bara en text av Jonas Karlsson kan vara. Att lyssna till författarens inläsning av boken lyfte dessutom upplevelsen ännu ett snäpp, även för en ljudboksskeptiker som jag. Och håll ögon och öron öppna efter den lilla, lilla, men ytterst snygga kopplingen till God Jul. Briljant.

Jag är en tjuv handlar om säkerhetschefen Roland och hans kollegor på det stora varuhuset. Tyvärr har de problem med snatteri och under ett möte kläcker Roland en briljant idé. Ungdomar som tas för snatteri ska få välja mellan polisanmälan och att stå vid entrén med en skylt runt halsen. På skylten ska det stå ”Jag är en tjuv”. Så enkelt och så smart, tänker de. Första snattaren tas och skylten blir använd.

Nu är Roland inte bara en vanlig butter säkerhetschef, som man kan luras att tro, utan en funderande och faktiskt ganska empatisk människa med livlig fantasi. Han blir orolig för vilka men som pojken med skylten kan tänkas ha fått och drabbas av dåligt samvete. Parallellt med det urartar situationen med skyltarna totalt och Roland tappar helt kontroll över situationen.

Det finns så många saker som är bra med Jag är en tjuv. Jag tycker om skildringen av arbetsplatsen och de som jobbar där. De små detaljerna som gör dem levande och inte sällan mer mänskliga än långa beskrivningar. Vi får veta så lite om de människor Roland arbetar med, men det räcker.

Roland är på många sätt en tragisk figur. Hans fru har lämnat honom för en dramalärare och trots att de försöker umgås blir det väldigt krystat. Utåt sätt finns inga konflikter, då Roland är så vansinnigt konflikträdd, men inne i honom fladdrar tankarna fram och tillbaka. De är de inre monologerna som jag fnissar mest åt, men samtidigt är de också väldigt allvarliga.

Jonas Karlsson har länge varit en stor favorit och nu har han utvecklats till en än större sådan. Jag rekommenderar varmt den här charmiga kortromanen och jag är mycket glad att jag lyssnade på den.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: