Mina svar på K

Skärmklipp 2015-10-29 14.09.35

Det är dags för mig att besvara veckans frågor. Bokstaven K är bokstaven som gäller.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på K.

Jag måste välja Karin Boye, som just firade sin 115-årsdag, eller skulle ha gjort det. Hon föddes 26 oktober 1900 på Vasaplatsen 11 i centrala Göteborg. Den 24 april 1941 tog hon sitt liv i Alingsås. Jag är lika gammal som hon var då.

Jag är fascinerad av Boye inte bara för hennes dikter, eller hennes anknytning till Göteborg, utan för hennes samhällsengagemang och det tydliga ställningstagandet mot nazismen. Jag kan inte hjälpa att jag tycker att hon är underskattad i svensk litteratur och historia.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på K vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Katherine Hepburn är en favoritskådespelare. Min favoritfilm är Gissa vem som kommer på middag? där hon spelar mot sitt livs kärlek Spencer Tracy. Faktum är att hon gjorde större succé ju äldre hon blev. Ovanlig för kvinnor i Hollywood.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på K som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Aung San Suu Kyi offrade sitt liv för sitt land. I många år satt hon i husarrest och nu är hon förvisso fri, men syns sällan i media. Förhoppningsvis får hon snart den makt hon förtjänar.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på K är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Jag skulle vilja veta mer om Karin Larsson, som var så mycket mer än Carl Larssons fru. Hon börjar få mer och mer cred, men jag vet allt för lite.

10 reaktioner på ”Mina svar på K”

 1. fina namn. Katherine Hepburn var fantastisk. liksom Spencer Tracy. Afrikas drottning har jag sett ett antal gånger. Karin Larsson drog ett tungt lass och hann ändå med så otroligt mycket eget konstnärskap

 2. Jag såg något program (kan det ha varit Bytt är bytt?) där de pratade om Karin Larsson. Hemskt nog så visste jag inte ens att Carl Larsson hade en fru. Det säger ju en del.

 3. Jag hade också Karin Boye som min favoritförfattare. Karin Larsson är en spännande person, som även jag skulle vilja veta mer om.

 4. Jag hade också med Katherine Hepburn. Fantastisk skådespelare.
  Jag har för mig att Karin Larsson var en mycket talangfull konstnär, men att hon hölls tillbaka av sin man som inte ville ha konkurrens. Vet inte om det stämmer, men det skulle inte förvåna mig…

 5. Karin Larsson växte upp i Bergööska huset i Hallsberg (hennes flicknamn var Bergöö), det ligger bara ett stenkast från tågstationen så om du har vägarna förbi måste du ta en titt! Pappa Adolf Bergöö var en rik grosshandlare, och det lär ha varit arvet efter honom som finansierade paret Larssons konstnärstillvaro till en början. Karin utbildade sig i Frankrike men fick ge upp karriären till förmån för familjelivet medan Carl levde loppan med hennes ärvda pengar. Typiskt… 😉

   1. Många män har också tagit hand om talanglösa kvinnor och gett dom en plats i köket.

    1. Okej, och på vilket sätt har det med ett kulturalfabet att göra? Det känns lite som att du hamnat på fel blogg kära du.

 6. ”Aung San Suu Kyi har under hela valkampanjen påmint om hur viktigt
  det är att alla röstar för att Burma ska fortsätta en demokratisk väg.”

  Men Rohingya får väl inte rösta så vad är det för demokrati hon står för?
  Vad omfattar ”alla” för henne?

  ”Not one of the NLD’s 1,151 candidates standing for regional and national
  is Muslim, despite there being around five million Muslims – or between
  4 and 10 percent of the population – in the country.”
  http://www.aljazeera.com/indepth/features/2015/10/myanmar-muslim-free-election-151024182312301.html

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: