De aderton nominerade

Idag avslöjades de nominerade i tre klasser till årets Augustpris. Några rejäla överraskningar och några favoriter fanns bland de nominerade och några saknades.

Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

Mary, Aris Fioretos, Norstedts
Masja, Carola Hansson, Albert Bonniers förlag
Allt jag inte minns, Jonas Hassen Khemiri, Albert Bonniers förlag
Rörelsen. Den andra platsen, John Ajvide Lindqvist, Ordfront
Spådomen. En flickas memoarer, Agneta Pleijel, Norstedts
Bli som folk, Stina Stoor, Norstedts

Här överraskas jag av John Ajvide Lindqvists nominering, både på grund av genren, men kanske mest för att det är andra delen i en serie där första delen var långt ifrån det bästa hans skrivit. Kul ändå med en nominering.

Masja ingår också i en trilogi och trots att det inte är en bok som lockar just mig, känns det som en naturlig bok att nomineras. En roman med verklighetsförankring, en genre som alltid är lurig att placera i ”rätt” kategori. Även Spådomen rör sig mellan dikt och verklighet.

Mindre oväntat, men lika roligt är att Jonas Hassen Khemiri nomineras för sin suveräna bok. Inget ont om de andra nominerade, men jag tycler att det är en smärre skandal att Karolina Ramqvists Den vita staden inte finns bland de nominerade. Det är en av de absolut bästa böcker jag läst i år och det bästa jag läst av Ramqvist, som är en av de bästa författarna i Sverige.

Nu har jag inte läst mer än en av de nominerade och kan inte uttala mig om dessa böckers kvalitet, men spontant lockar de sådär. Visserligen är det kanske dags för mig att läsa något av Fioretos och det är väl den av de nominerade jag känner mest för att läsa, men annars är de på pappret inte min typ av böcker. Möjligen Stoors noveller, men jag och novellsamlingar går sällan bra ihop.

Nominerade till Årets svenska fackbok

Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren, Karin Bojs, Albert Bonniers förlag
Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta, Maja Hagerman, Norstedts
Monster i garderoben. En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates, Johan Hilton, Natur & Kultur
Den sårade divan, Karin Johannisson, Albert Bonniers förlag
Knark— En svensk historia, Magnus Linton, Bokförlaget Atlas
Den nya staden. Utvandringen till Amerika II, Lennart Pehrson, Albert Bonniers förlag

Även här är det de stora förlagen som dominerar och jag har faktiskt inte läst en enda av böckerna. Bland dem jag tippade finns Den sårade divan av Karin Johannisson och hade jag tänkt ett varv till skulle jag tippat Karin Bojs, som egentligen är ett ganska självklart val. Det är också Käraste Herman som är den obligatoriska boken med koppling till andra världskriget.

Lite tråkigt kan jag tycka att det är att rena reportageböcker sällan nomineras i klassen. Närmast kommer Magnus Lintons Knark— en svensk historia och då det jag tidigare läst av Linton varit riktigt bra, kan jag tänka mig att läsa den. Roligt också att Bokförlaget Atlas får en nominering. Jag är också lite nyfiken på Johan Hiltons bok, som verkar spännande och udda.

På pappret känns det som riktigt bra nominerade, även om jag saknar Carina Bergfeldts Sju dagar kvar att leva. Lite märkligt också här att nominera en bok som är andra delen av en serie, men kanske inte lika märkligt som i fallet med Ajvide Lindqvist.

 

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

Nu är det sent!, Emma Adbåge, Rabén & Sjögren
Iggy 4-ever, Hanna Gustavsson, Galago
Alla går iväg, Eva Lindström, Alfabeta
Ishavspirater, Frida Nilsson, Natur & Kultur
När hundarna kommer, Jessica Schiefauer, Bonnier Carlsen
Din tur, Adrian, Kristin Lidström och Helena Öberg, Bokförlaget Mirando

Nu är det sent är skriven av Emma Adbåge och vänder sig till de riktigt små barnen. Jag har tyckt mycket om annat jag läst av Adbåge, men har inte läst just den här. Jag har däremot läst Iggy 4-ever och är riktigt glad över att den nominerats. Det är en riktigt bra seriebok! Jag har också läst och älskar Jessica Schiefauers bok och är nöjd att den är nominerad. Allt annat vore en skandal.

Eva Lindström nomineras alltid, så det borde jag självklart tänkt på då jag listade förhandsfavoriterna. I år heter boken Alla går iväg. Nu har jag inte läst just den här boken, men jag måste erkänna att jag sällan tilltalas av Lindströms böcker. Något jag tycks vara ensam om.

Ishavspirater av Frida Nilsson låter bra. Jag tyckte visserligen inte om hennes Jagger!Jagger! och inte grabbarna O heller, men den här verkar vara fin. Och så slutligen Din tur, Adrian från lilla Bokförlaget Mirando. Den beskrivs som ”en bildberättelse om utsatthet” och illustrationerna ser riktigt vackra ut.

Som alltid är det blandade känslor efter att de nominerade avslöjats. Lite glädje, lite sorg och en rejäl portion tomhet. Några av de nominerade vill jag helt klart läsa, men långt ifrån alla.

Vad tycker och tänker du kring nomineringarna?

3 reaktioner på ”De aderton nominerade”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: