Hyresgästerna imponerar

9789127141094

En av sommarens bästa böcker var Hyresgästerna av Sarah Waters som utspelar sig i London i början av 20-talet. Frances och hennes mor bor själva i ett stort hus i Camberwell, en fin förort och behöver lite extra pengar för att ha råd att bo kvar och dryga ut hushållskassan. Lösningen blir att hyra ut en del av övervåningen till paret Barber, Leonard och Lilian. Att få främmande personer i huset är känsligt och främst Frances, som har sitt rum nära dem, känner sig illa till mods. Snart börjar de ändå umgås och mellan Frances och Lilian växer en vänskap fram. Detta trots att de verkligen är så olika som två människor kan bli.

Sarah Waters har varit med i min Boktolva i hur många år som helst, men jag har skjutit upp läsningen hela tiden. Jag har tänkt att det är tråkiga, historiska böcker, men jag absolut älskade Hyresgästerna, som förvisso utspelade sig på 20-talet, en av mina favoritepoker. Språket imponerar, intrigen, miljön och blandningen av genrer. Efter en något trevande inledning var jag helt fast.

När Anna recenserade HyresgästernaKulturkollo skrev hon att boken tappade när den förvandlades till en kärleksroman, men jag tycker faktiskt att det tvärtom är då historien lyfter på riktigt. Jag absolut älskar kärlekshistorien mellan två helt olika människor, som inte kan hålla sig ifrån varandra. De lite stela promenaderna, de stulna kärleksstunderna och den för de älskande ibland oförklarliga och överraskande passionen. När det sedan blir en kriminalhistoria av det hela kan jag hålla med om att det är lite galet, men då är jag redan helt fast och skulle ha älskat precis vilken vändning som helst. För mig är Hyresgästerna en klockren femma.

Nu bara måste jag läsa fler böcker av Sarah Waters och undrar självklart vilken ni rekommenderar mig att läsa härnäst och varför?

4 reaktioner på ”Hyresgästerna imponerar”

  1. Den här boken ligger i min läshög. Ärligt talat är jag lite rädd för den men efter att ha läst ditt inlägg här så får den flytta upp lite i högen!

    1. Som sagt, andra har tyckt precis tvärtom, så det handlar nog om vad du gillar. Jag tyckte att kärlekshistorien var jättefin!

  2. Åh, jag tyckte halva boken var fantastisk men att jag nästan förlorade intresset när den övergick till en mer banal kriminalare. Jag tycker du ska läsa hennes debut, Kyssa sammet som är en fantastisk kärleksberättelse. Den är fortfarande den bästa av henne tycker jag.

    1. Det är en spretig bok på så sätt, men jag gillade spretigheten. Kanske är jag mer förlåtande då det är min första Waters. Har redan köpt Kyssa sammet och ska definitivt läsa.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: