Favoritförfattare del 4: Chimamanda Ngozi Adichie

19427b

Foto: Okey Adichie

Det är inte bara det att Chimamanda Ngozi Adichie är en otroligt bra författare, hon är en riktigt smart och vältalig person också. Det finns få författare jag beundrar så mycket som jag beundrar henne och det har med så mycket mer än just hennes författarskap att göra.

I den värld vi lever i är det tydligt att olika människor är olika mycket värda och som afrikansk kvinna är hennes status inte den bästa. I sitt invigningstal på Stockholm Literature 2013 berättade hon om tulltjänstemän och varför hon i har mycket till övers för dem. I tullen blir det tydligt vilka som ses som fiender och vilka som lätt glider igenom. Här kan du se hela hennes anförande. Gör det. Du kan också läsa mitt inlägg från Göteborgs Filmfestival 2014, där Chimamanda Ngozi Adichie pratade om filmen En halv gul sol, men också om feminsim och varför det är viktigt att alla är feminister.

Chimamanda Ngozi Adichies TED-talk om feminism finns numera också i bokform. En tunn bok, med stort innehåll. Vill du hellre lyssna kan du göra det här.

Och så böckerna då. Den första jag läste och den första som kom ut på svenska var En halv gul sol, en bok som jag ofta tänker på. En av de böcker som jag lärt mig mycket av, men som inte kändes det minsta tung. Debuten Lila hibiskus är också bra, men inte lika drabbande som författarens andra böcker. Faktiskt älskar jag (självklart) även hennes noveller från samlingen Det där som nästan kväver dig.

Jag hade planerat att läsa Americanah för länge sedan, men faktum är att jag inte gjort det ännu. Ännu en bok på sommarlistan alltså.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: