El Sistema och Göteborgs Symfoniker

När jag var liten och spelade fiol i Göteborgs Suzukigrupp var den årliga konserten på Göteborgs Konserthus en av höjdpunkterna. Idag var grabbarna O för första gången på samma plats och tillsammans såg vi El Sistema och Göteborgs Symfoniker sida vid sida i familjekonserten med samma namn.

Att se vuxna och barn blandade i samma orkester, där barnen får spela med professionella musiker, gjorde mig tårögd och Lillebror O, som satt bredvid mig, kunde knappt vara tyst, då det fanns så mycket att kommentera. En symfoniorkester är något speciellt. För mig blev det också en påminnelse om hur coolt det är att sitta mitt i en stor orkester och spela med andra.

Det var i maj 2009 som dåvarande chefsdirigenten Gustavo Dudamel tog med sig Göteborgs Symfoniker till Hammarkullen och bjöd på Beethovens 5:a. Dudamel växte upp i Venezuela och spelade med El Sistema där, vilket självklart gjorde att han ville sprida idén till Sverige. Nu finns El Sistema i 15 kommuner i Sverige.

Musiken var en stor del av min barndom och det är jag tacksam för. Nu fyller Göteborgs Suzukiförening 44 år och då blir det jubileumskonsert.

4 reaktioner på ”El Sistema och Göteborgs Symfoniker”

  1. Det låter som en underbar aktivitet att göra med sina barn, att låta dem uppleva levande musik.

    1. Får tacka svärföräldrarna som gav oss biljetterna, men vi kommer definitivt att göra fler besök!

  2. Som gammal suzukielev och blivande musiklärare kan jag inte annat än att hålla med… Just att barn får vara med och uppleva musik på riktigt, det är så stort och så viktigt. De som jobbar med detta projekt är stora hjältar!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: