Yasar Kemal är död

Yaşar Kemal är en av de, utanför Turkiet, mest kända turkiska författarna och ofta med i nobelprisdiskussionerna. Redan då Orhan Pamuk fick priset 2006 stod det ganska klart att Kemal skulle bli utan och nu är det definitivt klart att så är fallet. Idag avled Yaşar Kemal, 91 år gammal. Han föddes i södra Turkiet och hade kurdiska rötter.

För många år sedan lärde både jag och maken känna Magre Memed, pojken som blev man, flydde upp i bergen och blev en fruktad rövare. Boken är hans debut från 1955, Låt tistlarna brinna och vår utgåva var dålig och höll knappt för oss båda att läsa. Faktiskt läste endast maken fortsättningen Och de brände tistlarna innan den föll i bitar. Jag blir därför glad över att se att Modernista ger ut nyutgåvor av båda böckerna i höst.

Jag kommer att läsa om första delen och sedan ge mig på fortsättningen. Läs du också.

 

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: