Jag läste 108 böcker i år. Mycket kan tyckas, men det har helt ärligt varit ett dåligt läsår. Som jämförelse läste jag 136 böcker 2013 och 150 böcker 2012. Trögheten började egentligen under de sista månaderna 2013 och höll i sig under hela 2014, med undantag av de perioder veckor jag var i Spanien och inte gjorde mycket annat än att läsa.
Så här ser läsfördelningen ut 2014, jämfört med 2012 och 2013.
Fördelningen mellan könen (och ja, jag är medveten om att det inte är så enkelt att det finns två kön) ser ut ungefär som den brukar, ungefär 2/3 av de böcker jag läser är skrivna av kvinnor. 2013 var fördelningen 65% kvinnor, 33% män och 2% böcker skrivna av två författare med olika kön. 2014 såg det ut så här:
Jag håller också koll på vilka länder författarna kommer ifrån. 2013 läste jag böcker av författare från 22 länder och målet 2014 var att nå 25. Det gick sådär och stannade vid 16. Det hindrar mig inte från att ge mig själv samma utmaning 2015.
Det är inte alltid så lätt att välja land märk väl. Oftast utgår jag ifrån födelselandet, men det känns inte rätt då det handlar om svenska författare som bott en del av sitt liv i ett annat land. Då känner jag mig lite som en sverigedemokrat om jag inte räknar dem som svenska. Detsamma gäller egentligen författare som bott större delen av sitt liv i ett land, men föddes i ett annat. Ofta går jag då efter vad de benämns som, t.ex. blir en ”brittisk författare med rötter i Pakistan” en brittisk författare, medan ”författare från Pakistan, nu boende i Storbritannien” blir pakistansk. Med denna inte alltid så exakta uträkning blir fördelningen av länder så här:
Noterbart är att de tre giganterna springer iväg. Visserligen har jag läst färre svenska böcker, 42% mot 2013 års 54%, USA blev tvåa även 2014 med 24% (17% 2013) och Storbritannien tre med 18% (11% 2013). Dessa siffror skyller jag helt på min Kindle. Att jag läst så få pappersböcker förklarar troligen varför tidigare favoritländer, som Frankrike, nästan försvunnit helt från läslistan. 2013 läste 49% e-böcker och spådde då att 2014 skulle bli det år hälften av de böcker jag läste skulle vara i e-format. Så blev det med råge.
Jag har verkligen läst löjligt lite pocketböcker 2014, oväntat lite med tanke på att det är ett gammalt favoritformat. När det finns e-pocket är det lika billigt att köpa en pocket till läsplattan. De inbundna är dels recensionsex, men också böcker jag köpt för att jag verkligen vill ha dem i hyllan. Kanske blir de fler under nästan år, då jag hoppas på plats med fler bokhyllor i vårt nya hus.
Och så slutligen är det dags för årets genrefördelning. Jag har bestämt mig för att dela in skönlitteratur i romaner, spänning, ungdomsböcker (och noveller om jag hade läst några, ingen lyrik och dramatik alls i år heller) i sakprosan finns även de självbiografiska böcker jag läst.
Då blir resultatet så här:
Jämfört med 2013 har vissa texttyper helt försvunnit, som noveller, lyrik och dramatik. Lite tråkigt. Romanerna ligger ungefär på samma procent som tidigare, men då har jag i år inkluderat chick-lit, vilket innebär en liten minskning totalt från 49% till 44%. Trots att jag här klumpat ihop flera olika sorters böcker i sakprosa, har jag läst mer ren sådan. Nästan allt i somras. Jag har också läst fler ungdomsböcker, 25% mot 22% 2013. Nu har jag totalt läst färre böcker, så till antalet har jag läst färre ungdomsböcker trots allt.
Tja, det här var läsåret 2014 i siffror. Jag förstår att det inte är direkt intressant för er, men för mig är de här diagrammen fantastiskt roliga.
Vilka böcker var bäst då?
Kommer snart …
Kul med statistik 🙂 Ett sådant där diagram med antal lästa böcker per månad blir jag lockad att göra Jag läste också 108 böcker och tyckte först att det inte var så bra…
Jag skulle tro att jag också läser mest kvinnliga författare, men jag har aldrig räknat. Det är i alla fall ingen medveten strategi. Kul med så snygga diagram! Själv behärskar jag inte alls diagramkonsten.
En fråga, gör du din statistik i excel eller på någon särskild sajt?
Jag gör statistik i numbers, som är typ excel för mac. Kör ganska manuellt visserligen och räknar det mesta själv.
Ok! Tack för svar! 🙂
Orkar aldrig göra procent och sånt själv men tycker det är kul att läsa andras. Vill verkligen läsa fler böcker från olika länder i år… Jag tänker att när det är författare som ”hör till” två länder kanske det spelar roll vart boken utspelar sig och vilket språk den är skriven på också? Så tänker väl jag ibland i alla fall, det känns mer som att en ”besökt” landet fiktivt om boken utspelar sig i det landet.. Fast å andra sidan kanske det är två helt olika kategorier.