Turkanarapporten berör

turkanarapporten

I december 1998 reste jag och tre vänner till Kenya. Vi tillbringade största delen av vår månad på Svenska skolan i Nairobi, men besökte också Mombasa, Rift Valley och Masai Mara. I Nairobi gick vi förbi slumområdet Kibera, som sedan dess vuxit enormt, handlade på Yaya centre, trängdes på de lokala bussarna och upplevde hur det var att vara ensamma vita på stan, tills vi gick in i ”rätt” restaurang och plötsligt var i majoritet. Det var därför extra intressant att läsa Christian Unges debutbok Turkanarapporten, som utspelar sig i just Kenya ett knappt år efter mitt besök.

Vi får träffa kirurgen Martin Roeyken, som jobbar för Läkare utan gränser och just tagit en tjänst i norra Kenya. Det är en trasig man vi möter, med en numera före detta fru i Sverige och två barn som han inte riktigt vet hur han ska vara pappa till. I Kenya möter han Nadine, en forskare som bedriver antropologiska studier i Turkanaområdet, i nordvästra Kenya. De inleder ett stormigt förhållande, som snart kompliceras ytterligare då Nadine fängslas misstänkt för att ha smugglat narkotika.

Självklart måste Roeyken undersöka vad som verkligen har hänt och han börjar nysta i en riktig härva av medicinsk forskning och beslut som visat sig ha fått oanade konsekvenser. Jakten är såväl spännande som lärorik och jag läser med andan i halsen. Ibland är trådarna kanske lite väl många, men de knyts ihop och den först så osannolika historien får logiska förklaringar. Och tänk om det som skedde i Turkana faktiskt har hänt? Det är lätt att söka efter konspirationsteorier helt klart.

Turkanarapporten är första delen i en planerad trilogi om Martin Roeyken och Afrika. Andra delen heter Kongospår och kom i höstas. Även där blandas nutid och historia, då Roeykerts farfar verkar ha haft något fuffens för sig i Kongo på 60-talet. Jag kommer definitivt att läsa.

Christian Unge är överläkare och överskottet för försäljningen av de två böcker han hittills skrivit går till Läkare utan gränser, då inte bara Roeyken, utan också Unge jobbat för dem. Det är ett bra skäl att köpa Turkanarapporten, ett annat är självklart att du blir ägare till en bra och spännande bok.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: