Grabbarna O gillar herr Grums

S_Herr_Grums_och_k_4df398fb61963

Nu har vi skrattat oss igenom två av böckerna i serien om herr Grums av Andy Stanton. Tyvärr har vi lyckats missa den första Du är en gräslig man herr Grums, men det gick alldeles utmärkt att börja med andra delen Herr Grums och kakmiljonären. I den får vi besöka Stora Pimplarby och träffa Polly, Fredag Klureman, den nyinflyttade superrika pepparkaksmannen Allan Knapp och så herr Grums så klart. Grums och hans kumpaner vill åt Knapps pengar och lyckas. Polly och Fredag rycker ut för att ta tillbaka dem.

Det är en otroligt rolig och helt galen historia och vi skrattade högt alla tre åt de knäppa formuleringarna och de helt absurda uttalanden som personerna i boken gör. Fredag minns till exempel hur det var när han var liten flicka och vi enas om att det där med kön är rätt oviktigt. För den exhibitionistiska högläsaren är det också mycket roligt att få läsa med galna röster, för att förstärka de egensinniga figurerna som befolkar Stora Pimplarby och dessutom få så otroligt roliga repliker att jobba med. Jag hade verkligen hur kul som helst.

Tredje boken heter Herr Grums och Trollberget och på baksidan varnar författaren läsarna:

”Godafton, kära läsare! Är du tillräckligt modig för att hänga med när Polly och Fredag klättrar uppför Trollberget för att bekämpa ondskans allra mörkaste krafter? I så fall måste jag varna dig. Den här boken är full av svärd och troll och häxor och en grej som ser ut som en ättiksgurka.”

Och så fortsätter han en stund, tills han avslöjar att äventyret kommer att bli episkt. Och det blir det utan tvekan. Inte läskigt alls, mest kul att det finns troll och dessutom gillar vi alla tre Regnbågens ande, den lilla pojken som talar som en vis gammal man. Det är svårt att beskriva det roliga och absurda i Andy Stantons böcker, men ni får tro på oss när vi säger att det här är perfekta högläsningsböcker. Både åttaåringen och nioåringen här hemma gillar skarpt och den här barnsliga mamman gör det utan tvekan också. Ett klockrent julklappstips till ungar mellan sisådär 5 och 10 alltså, speciellt om de har föräldrar med barnslig humor.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: