Ingrid är Nattbarn

1

Fjortonåriga Ingrid kallas Iggy, men då hon befinner sig på nätet använder hon sitt alias Nattbarn. Iggy spenderar tid på olika forum, främt Emocore, som många tonåringar, eller vuxna för den delen. Ja, inte just Emocore då, men forum på nätet. Ställen där det går att träffa likasinnade. I vanliga livet finns det få av den varan. Iggy är ganska ensam, hon har få vänner och hennes mamma är mest intresserad av sin nya kille, som Iggy tycker är rätt läbbig. Jag gillar Iggy i all hennes fulhet och frustration. Hennes självständighet, hennes mod och hennes ärlighet. Det jag inte gillar är att hon tar onödiga risker.

När det är dags för skolfotografering börjar Ingrid prata med fotografen Han verkar gilla henne, trots finnar och fult hår. Han tycker till och med att hon är cool och det visar sig att de gillar samma musik. Trots att det skiljer många år mellan dem uppstår en speciell kontakt. De börjar kommunicera. Först på nätet och sedan via sms. Snart är det dags att ses i verkligheten.

Hanna Gustavsson har en mycket personlig stil. Nattbarn är annorlunda tecknad, inget är vackert, men det är ärligt och välgjort. Detaljerna finns i bilderna och de är alltid viktiga. Ingenting verkar finnas där av en slump.

Nattbarn är en serieroman med en ung huvudperson, men jag vet inte om det är en bok för unga. Ämnet är allvarligt, men upplösningen gör att den blir ganska oskyldig. Ändå tror jag att Nattbarn främst är för äldre. Läser tonåringar ens serieromaner från förlag som Galago, som främst vänder sig till vuxna? Letar de i bibliotekets hylla med serier för vuxna? Inte sällan tycker jag att det är synd att vi envisas med att skilja på texter för unga och vuxna, ändå kan jag inte låta bli att fundera över målgruppen. Jag tror att de yngre läsarna kan lockas av bildspråket och de ibland groteska illustrationerna. Kanske ska jag testa på mina elever och se vad de tycker!

Kulturkollo kan du läsa en intervju med Hanna Gustavsson, där hon bland annat berättar om sin debutbok och ger tips på andra bra serieromaner. Klicka dig gärna dit.

1 reaktion på ”Ingrid är Nattbarn”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: