Varifrån kommer ondskan?

Krocken klockan 13 vanns av Christoffer Carlsson och Caroline Eriksson, kriminologen och socialpsykologen, som också är författare, i ett seminarium modererat av Maria Neij. Dels för att det verkade intressant självklart, men också för att jag behövde göra en snabb förflyttning och inte hann till salarna längre bort.

Båda författarna kommer nu ut med böcker, självklart då de finns på mässan. Caroline Eriksson skriver en serie som heter Svenska mord, spänningsromaner med verklighetsbakgrund. Djävulen hjälpte mig handlar om Yngsjömorden och nya Inga gudar jämte mig har just kommit ut. Den handlar om Sillbodalsmorden och utspelar sig under andra halvan av 1800-talet.

Christoffer Carlsson menar att han nu behöver skämskudde för sina två första böcker Fallet Vincent Franke och Den enögda kaninen och det tycker jag absolut inte behövs. Det är bra böcker, men kanske är nya serien bättre. Jag har ännu inte läst nya boken Den fallande detektiven, men helt klart är Den osynlige mannen från Salem mycket bra och jag ser fram emot att återse Leo Junker.

Varför begår människor onda handlingar? Begreppet ondska är svårt att definiera, säger Eriksson och påpekar att religionen definierat en del av ondskan och synden. Kanske är man besatt av en demon, eller så finns det gener och ärftlighet involverat, alltså att ondskan finns inom vissa människor. Eller så är det så att omständigheterna gör att vissa begår onda handlingar, vilket är den skola som Eriksson tror på mest.

Carlsson påpekar att svaret riskerar att bli banalt och fortsätter med att säga att ondska är något som definieras av de som definierar vad ett brott är. Nu har den religiösa demonen blivit den psykiskt sjuke, där någon gör onda saker utan att kunna styra det. Samtidigt kan inte allt skyllas på strukturer självklart, utan sanningen ligger troligen mer i en kombination av yttre och inre orsaker, dvs arv och miljö som samspelar. Miljön, menar Carlsson är dock alltid det som blir det avgörande för att det inre ska påverka personen på det sätt att hen begår brott. Det handlar om en process både in i en brottslig bana, på samma sätt som det är en process att lämna brottets bana bakom sig. Utmaningen, för läsaren i det här fallet, handlar om hur vi kan förstå människor genom att titta in i deras inre.

Inga gudar jämte mighandlar om en mans sammanbrott och de handlingar som det för med sig, medan Carlssons bok snarare handlar om Junkers resa hem. I Den fallande detektiven finns också några unga män som är på resan in i det extrema, ett perspektiv som tyvärr är plågsamt aktuellt.

Samtalet går över till andra böcker om ondska eller onda handlingar och Carlsson tipsar om polisromaner som genre, då välskrivna sådana ger en god insikt i hur valet mellan att göra det man måste, eller att göra det man får göra enligt lagen. Författare som Henning Mankell. Han tipsar också om Donna Tartts Den hemliga historien och Caroline Eriksson väljer att lyfta fram Lionel Shrievers Vi måste tala om Kevin som en studie i ondska och Hem av Toni Morrison, där tiden som råder gör att onda handlingar mot svarta blir en del av vardagen, utan att ses som onda. Frånvaron av empati är egentligen värre och svårare att ta till sig, menar hon. Något som också är allt för aktuellt idag.

Carlsson reserverar sig för ordet ondska, som han menar är ett ”tomrumsord” som vi tar till när vi inte vet hur vi ska förklara eller förstår. Förståelsen är viktig och därför ska vi undvika att förenkla och r. Det går självklart inte att förstå allt, men i författarskapet är det viktigt att verkligen försöka göra det, påpekar han. Det kan vara svårt att stänga av om man är mitt i en ond människas inre och sedan stänga av för att ha fredagsmys med familjen, tillägger Eriksson. Hon är glad att det hon skriver ligger långt tillbaka i tiden, medan Carlsson menar att han kan gå vidare genom att se överlevarna, de som faktiskt kunnat förändra sitt liv till det bättre.

Carlsson ville hitta en berättelse inifrån högerextrema och vänsterextrema rörelser och det var svårt att hitta en röst. De som lämnat talar gärna, men de har självklart en annan berättelse. Till slut fick han en icke namngiven källa, vilket är intressant. Boken är inköpt och signerad. Nu ska jag bara hitta lästid. Jag håller mig gärna i nutid, men kanske får jag läsa något även av Eriksson.

IMG_2448.JPG

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: