Bara en dag

cover-jod-web

Jag absolut älskade Before Sunrise med Ethan Hawke och underbara Julie Delpy och såg den flera gånger. Historien är enkel, pojke möter flicka i Wien och de vandrar runt och pratar under en natt. Fantastisk film.

Gayle Formans Just one day är en liknande historia, men vi träffar huvudpersonen Allyson under mycket mer än en dag. Det är dock just en enda dag som förändrar hennes liv. Väl dramatiskt kanske, men så är det.

Allyson ska snart börja collage och är på en organiserad resa i Europa under sommaren tillsammans med sin vän Melanie. Ms. Foley är reseledare och absolut älskar den ordentliga Allyson, som alltid har koll på allting och är lite sådär irriterande perfekt. Visserligen har hon klippt av sitt hår under resan, men så mycket mer äventyr har det egentligen inte varit. Till hon ser en skylt i Stratford-upon-Avon där det står:

Guerilla Will. Shakespeare Without Borders. Shakespeare Unleashed. Shakespeare for Free. Shakespeare For All.

Det slutar med att Melanie och Allyson inte går med gruppen på Hamlet, utan istället ser teatergruppens uppsättning av Twelfth Night. Det som avgör det hela för Allyson är Will, Willem, från Holland som spelar Sebastian. För första gången i sitt liv tappar Allyson kontrollen över sitt inrutade och organiserade liv och bestämmer sig för att dra till Paris med honom under ett knappt dygn, innan det är dags att resa hem till USA igen.

De reser till Paris med tåget under kanalen, tillbringar en dag och en natt där, men sedan blir det inte riktigt som Allyson tänkt sig. Hon reser tillbaka till USA och börjar collage. Det är här Just one day tappar lite fart, men sedan tar den sig igen och slutet, jisses, det är något utöver det vanliga.

Det finns en bok till om Allyson och jag kommer definitivt att läsa den. Kanske var Just one day inte lika fantastiskt bra som If I stay eller Where she went, men det är ändå en riktigt, riktigt bra ungdomsbok. Har du inte upptäckt Gayle Forman ännu är det hög tid!

1 reaktion på ”Bara en dag”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: