Bokgeografi Sydafrika

frimärke2

Vi drar söderut i veckans bokgeografi och landar i Sydafrika, där det ganska nyss var val. Tyvärr inser jag, när jag letar i mina läslistor, att jag läst allt för lite från just Sydafrika de senaste åren. Det blir därför en del gamla klassisker.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Sydafrika eller är skriven av en författare med anknytning dit.

När J M Coetzee fick Nobelpriset hade jag ganska nyss läst hans fantastiska bok Onåd och sedan dess har jag läst exakt noll böcker av honom. Något jag verkligen borde göra något åt. I höst publiceras Här och nu, en brevväxlingen mellan honom och Paul Auster. Kanske kan det vara något.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Sydafrika. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Ännu en klassisk författare som jag läst en endaste bok av är Nadine Gordimer, också hon nobelpristagare. Jag blev helt tagen av hennes Husvapnet och förstår definitivt inte varför jag inte läst mer av henne. Kanske för att nobelpristagare sällan är speciellt lättsmälta.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Sydafrika, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har verkligen tänkt läsa Sommarsquash Tokolosh av Rachel Zadok hur många gånger som helst. Fattar inte varför jag inte bara gör det.

Efter lite surfande hittade jag också Coconut av unga Kopano Matlwa, som verkar spännande. Hennes andra bok Spilt Milk verkar inte vara översatt till svenska.

Även Bländad av ljuset av Zoë Wicomb verkar vara en läsvärd bok.

 

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Sydafrika.

En torr vit årstid är en absolut fantastisk film som utspelar sig i Sydafrika. Däremot har jag inte läst boken av André Brink, som den bygger på.

Delar av fantastiska albumet Graceland av Paul Simon spelades in i Sydafrika med sydafrikanska musiker. Videon med Chevy Chase som sjunger istället för stackars Paul Simon kan vara världshistoriens bästa. Timbuktus version av samma låt är också riktigt bra.

Vilka kulturella inslag från Sydafrika vill du bjuda på?

20 reaktioner på ”Bokgeografi Sydafrika”

 1. Den där Sommarslosh… står oläst i min hylla också, kommer den någonsin att bli läst?

 2. Om du vill läsa Coetzee rekommenderar jag Pojkår och I väntan på barbarerna.

 3. Tack för bra tips! Coetzee är en av mina favoriter. Gillade verkligen Pojkår och Ungdomsår, och så klart Onåd.

  1. Självbiografiskt får mig alltid tveksam, men har hört mycket gott om såväl Pojkår som Ungdomsår.

 4. Läste en roman av André Brink för länge sedan, som var riktigt bra, En kedja av röster. Annars har jag bara läst Onåd som jag tyckte om men inte vet varför. Mystisk på något sätt.

 5. Ett smakprov ur Coconut:
  Var hamnar ett oanvänt språk? Packas det ner i ett smuligt gammalt flingpaket tillsammans med en vilsekommen tomat, koden till ens gamla skåp i skolan, ens första telefonnummer och undulatens grav, för att sedan packas in i hjärnans dammiga garage? Eller förstoras det eller utraderas eller slits sönder i miljarders miljoners fragment eller förfaller eller upplöses till en äcklig stank och avsöndras från ens kropp? Kan det bara spolas bort? Kan mitt eget språk undfly mig helt och hållet? Det är omöjligt. Mama och Pappa talar det hela tiden, fast inte med mig eller med varandra. Men nog måste väl mina trumhinnors filter släppa igenom något av det?

  Jag tyckte om den. Recension här, men akta dig lite om du vill läsa själv. 🙂
  http://snowflakesinrain.wordpress.com/2013/09/24/kopano-matlwa-coconut-boktwitt/

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: