En styck kort lista (med sprit)

Jag kan inte hjälpa att jag tycker att det är lite knäppt att ett pris för författare av riktigt bra böcker sponsas av en likör, men icke desto mindre är det intressant att ta del av Bailey’s Women’s Prize for fiction. Jag har ännu inte läst någon av böckerna på listan, men en finns hemma i en bokhög och en gömmer sig i paddan.

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie vill jag absolut läsa. Efter att ha lyssnat på denna helt fantastiska författare två gånger är jag mer förtjust i henne än någonsin.

Burial rites av Hannah Kent utspelar sig på norra Island 1829 och låter som en pristagarbok, men inte som en bok för mig. En kvinna döms till döden efter att ha dödat två män. Boken är baserad på en sann historia och jag får lite vibbar av Vägen mot Bålberget, så kanske kan den funka ändå.

The Lowland av Jhumpa Lahiri ska helt klart bli den första bok jag läser av denna omtalade författare. På svenska har den fått namnet Sankmark och ges ut i april. Lahiri har redan vunnit Pulitzerpriset och varit på långa listan till Man Booker Prize. Låter som en författare värd att upptäcka.

The Undertaking av Audrey Magee har ett omslag som avskräcker, men historien om ett arrangerat äktenskap låter riktigt bra. Magee är från Irland och det här är hennes debut.

A girl is a half-formed thing av Eimear McBride är ännu en debutbok. Det låter som en riktigt tung bok om en trasig familj och framför allt en flicka som sedan blir en ung kvinna. I The Guardian kallas hon geni och det här verkar vara en bok utöver det vanliga. Frågan är om det är en bok för mig.

The Goldfinch av Donna Tartt tillhör de böcker jag var tvungen att äga precis då den var ny, men som jag många månader senare inte läst. Jag väntar på det perfekta tillfället. På svenska heter boken Steglitsan.

 

 

 

 

PS. Egentligen var väl Orange Prize for Fiction ett företagsnamn också, bara inte lika obvious. DS.

3 reaktioner på ”En styck kort lista (med sprit)”

  1. Tre av dem har jag läst och gillat mycket. Tre tegelstenar som är att rekommendera. Kul att det är både indiskt, nigerianskt och amerikanskt, irländskt och australiskt i final.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: