Vem var Joss Moody?

bild(25)

På årets näst sista dag läste jag ut en av de vackraste böcker jag läst under hela 2013. Den bubblar strax utanför årets topplista och är skriven av en författare jag gärna återvänder till.

Trumpet är skriven av Jackie Kay, skotsk poet och författare som jag förut inte stiftat bekantskap med. Hennes bok handlar om en annorlunda och mycket stark kärlek mellan jazztrumpetaren Joss Moody och hans hustru Millie. Hur annorlunda och hur stark den är förstår vi och andra inte förrän Joss dör. Då avslöjas nämligen att Joss är en kvinna som levt som man under större delen av livet. Ingen vet om det förutom hans fru. Inte ens deras adopterade son Colman, som av en slump får reda på faderns stora hemlighet då han besöker begravningsbyrån.

I Trumpet får vi i små fragment veta sanningen. Colman kontaktas av en journalist som vill spökskriva hans historia om den berömde fadern som visade sig vara någon helt annan. Personer som stått Joss nära får säga sitt och de reagerar väldigt olika. Millie funderar till exempel kring om andra kommer att se henne som lesbisk när hon i själva verket i hela sitt liv älskat en man som råkade ha en kvinnas kropp.

Jackie Kay var själv adopterad och tänkte självklart en hel del på sina biologiska föräldrar. Fadern blev i hennes inre en blandning mellan Sidney Poitier och Nelson Mandela, men visade sig sedan vara en liten man med en fanatisk syn på religion. Colman genomgår självklart en kris då hans inser att han inte känt fadern, men vi anar också att han ofta känt sig utanför i familjen. Föräldrarnas kärlek var stark, men den lämnade lite plats till honom. Kanske var det hemligheten som gjorde det. Colmans ilska och frustration, men också hans kärlek, genomsyrar boken.

Det var en slump att jag läste Trumpet och jag är glad att jag gjorde det. Det är en fantastisk bok med kärlek och identitet som teman. En stillsamt berättad historia som rymmer starka känslor.

 

Inlägget publicerades ursprungligen på Litteraturmagazinet

6 reaktioner på ”Vem var Joss Moody?”

  1. Var kan man hitta den här boken? Verkar inte finns på Göteborgs bibliotek. Köpte du den på nätet? Tack på förhand för din hjälp, blev så sugen på att läsa den här boken:).

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: