Ode till bokbloggarmaffian

Det finns massor av bokbloggare och jag vill hylla er lite extra mycket idag på alla hjärtans dag. Jag är glad över att vara en del av en så trevlig samling boknördar i en del av bloggvärlden där det inte finns avundsjuka, missunnsamhet eller ett endaste litet troll. Bara en massa trevliga bokälskare som mer än gärna sprider sin kärlek till litteraturen.

Den här något intensiva samling kan kanske verka lite överväldigande inlednigsvis. Här kommer därför en rad tips till dig som är ny i denna underbara värld. Vem som helst är mer än välkommen till bokbloggarmaffian, möjligen kommer ett system med olika falanger att utarbetas. Kanske tillhör du mörkermaffian, feelgoodälskarna, spänningssuktarna, världsmedborgarna eller, som jag, de spretiga. Jag vet att Marcus funderade på att förse oss med olika kännetecken, olikfärgade scarfs eller liknande,  men kanske är det mer passande med tygkassar.

Du har kanske just startat en bokblogg, eller funderar på att göra det och kanske känner du dig lite vilsen. Misströsta inte, jag har de perfekta tipsen för hur du blir ett med den fantastiska bokbloggarvärlden. Du kommer ganska långt med en blogg, ännu längre om du lämnar kommentarer hos andra bokbloggare, men faktum är att du oftast hittar ännu mer action på andra ställen.

Skapa ett twitterkonto och leta upp #boblmaf (bokbloggarmaffian) och börja diskutera så fantastiska ämnen som chips (dill), vin (alla de sorter) och katter. Och ja, kanske lite böcker också. #boblmaf har också undergrupperingar som #boblmafvast och #boblmafsyd. Här kan du hitta trevliga boknördar nära dig.

 

Det handlar inte om vad du läser utan om hur mycket du läser. Börja plöja tunnisar för att kunna twittra under hashtagen #snabblasarklubben. Diskussioner om vad som räknas som en bok och vilka bokbloggare som läser flest pixi-böcker brukar vara riktigt heta.

 

På instagram ska du istället lägga upp bilder på bokomslag, bruna bokpaket, tygkassar som kanske följer med i de bruna bokpaketen och självklart bilder på katter. Om du inte har katt, kanske tycker du inte ens om katter eller kanske är du (som jag) allergisk, ska du hålla väldigt tyst om det. Bildserier där du öppnar bokpaket brukar också vara populära. Dessa “unboxningtillfällen” kan också med fördel förevigas tillsammans med en katt eller två.

 

Lev inte i nuet. Visst finns det en funktion i att faktiskt skriva om en bok på recensionsdagen, men det är ännu viktigare att veta vad som kommer att vara hett om några månader. Bokbloggare håller alltid koll på nästa säsongs böcker och det är riktigt viktigt att skriva ordentligt om efterlängtade nyheter. Gärna på twitter och gärna med minst ett, gärna tre, OMG som inleder tweetet. Glöm inte att tagga #boblmaf.

 

På samma tema är det av yttersta vikt att planera Bokmässan redan i oktober. Men mässan är ju i september kanske du tänker och du har rätt. En sådan stor händelse behöver planeras minst 11 månader i förväg. Glöm inte att ladda med passande tygkassar för att kunna imponera på andra bokbloggare. Visitkort och pins är också livsnödvändiga tillbehör.

 

När du väl får tillfälle att faktiskt läsa en bok är det viktigt att ha bildbevis. Glöm inte att också ta kort på det du dricker medan du läser. Bilden kan med fördel publiceras på din blogg, din facebook-sida,  på twitter och varför inte även på instagram. Vänta sedan på att #boblmaf ska kommentera bilden på alla dessa ställen. Om du hinner kan du läsa några sidor när du väntar på digital respons.

 

Viktigare än själva läsningen är att publicera listor på vad du läst, vad du ska läsa den närmaste tiden, vad du kanske kommer att läsa någon gång osv. osv. Viktigt är också att berätta exakt hur många böcker du läser samtidigt för att imponera på dina fellow bokbloggare. En bok i taget är för veklingar. För bokbloggare gäller självklart slalomläsning.

 

För att förbättra lässtatistiken i slutet av månaden kan du även ägna dig åt slattläsning, dvs läsa ut de sista få sidorna i några av de många halvlästa böcker som ligger runt om i ditt hem. Glöm inte att blogga om detta. Sjävklart med tillhörande foton. Eller varför inte filma dina bokhögar och lägga ut på youtube?

 

Låter det komplicerat? Du trodde väl inte att bokbloggande bara handlade om att skriva om  böcker i sin egen blogg? Det finns väldigt mycket viktigare saker än så.

51 reaktioner på ”Ode till bokbloggarmaffian”

 1. Mycket bra sammanfattning, du har fångat oss på pricken! Om du vill kan jag skicka några bilder på min katt som du kan photoshoppa in i olika bilder för rätta feelingen, helt allergisäkert 😉 Själv känner jag att jag dricker alldeles för lite vin för att vara helt #boblmaf-mässig (borde kanske starta en whiskeyfalang…), men i övrigt så prickar jag in det mesta 🙂

 2. 🙂 Haha! Linda is back! Jag passar inte in på så många punkter men känner mig med i maffian ändå. Det är det som är det fina i kråksången. Alla är välkomna, även vi som inte har katt, inte dricker te, inte slalomläser, dålig på twitter och instagram. Tygkassar har jag och räknar gör jag, så jag får bli hangaround. Helt klart önskar världsmedborgaren

  1. Du får göra som jag Anna, jag kokar massa gigantiska koppar med te, men dricker väldigt lite. Då har du i alla fall en mugg att fota vid behov! 🙂

 3. Underbart inlägg, blev superstressad av det (jag är ju knappt aktiv nånstans) men älskar gemenskapen som boblmaf ger och anser mig tillhöra där trots allt. Kompenserar bristen på kattbilder med bilder på dottern istället 🙂

  1. Hmmm halva texten tycks ha försvunnit.

   Te och vin och slalomläsning passar in på mig, däremot är jag inte bra på att planera min läsning på förhand. Tack för ditt inlägg och för att jag får vara med!

   1. Just nu kör jag slalomläsning deluxe, det finns alldeles för många bra böcker! Jag är skitbra på att planera, men sedan läser jag något helt annat.

 4. Helt fantastiskt! Men jag funderar på att smygkuppa in en bokbloggarkotte i stället för en bokbloggarkatt. Det är ju trots allt inte så många bokstäver som skiljer dem åt 😉

 5. Hahaha…roligaste inlägget på länge!
  Jag som på senaste tiden begravt mig i en enda tjock bok och varit tvungen att rationalisera bort katterna känner att jag måste skärpa mig. Ska nu beställa lådor med pixiböcker (och fota unboxingen, jag som alltid läser låneböcker ligger sorgligt efter där) och lägga upp en lista över läsningen av dem pronto.
  Jag lyssnar och lär’

 6. Jag tycker det är görkul att blogga om böcker och nu kommer det är bli roligare. Ska börja instagramma böcker och tekoppar;).

 7. Ger mig själv lite bassning för att jag glömmer bort att tagga med #boblmaf Kanske är det bokstavskombinstionen som är för svår för mig 🙂 Finns ju inte med i bibliotekets signumsystem!!!:-)
  Tygkassarna vet ni ju var de finns 😉

 8. Åh vilket härligt inlägg! Har varit lite blyg för att närma mig taggen #boblmaf än så länge. Kliver härmed ur garderoben! 🙂

 9. Underbart! Med stor beundran följer jag ditt läsande och skrivande, Linda! Förstår inte hur du hinner vid sidan av jobb och familj.
  Känner mig hemma i grenen slalomläsning. Inser sen att det är dags att bli mer aktiv på nätet…

 10. Touché!
  Roligt att du är tillbaka på enligto.se i gammal god läsvänlig form! Blev aldrig av att jag läste på Litteraturmagazinet…

 11. Underbart inlägg Linda hälsar en ur vardande whiskyfalangen (blink blink Camilla) i #boblmafSthlm. Ser fram mot att träffa både boblmafvast och boblmafsyd snart!

 12. Aaaah helt fantastiskt roligt och mitt i prick! Skaffade dock instagram typ i helgen så måste komma ikapp nu med mina bok/te/vin/chips/katt(som jag inte har så det får bli uggla)-fotande nu 😀

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: