Att vrida och vända på saker

13049502_O_1

Samira ligger på sjukhus. Någonting har hänt henne, vi vet inte vad, men vi anar. Boken heter Asfaltsänglar och på baksidan står om balkongflickor som skämt ut sin familj och därför hoppat eller knuffats från balkongen. Är Samira en av dem? Vi vet att hon ville forma sitt eget liv. Vem har satt stopp för henne?

Hennes föräldrar är muslimer, så varför inte de? Pappan kommer från Maghreb-regionen i norra Afrika. Han har aldrig läst Koranen, men skulle kalla sig muslim. Mamma Sarah är född i Finland, har finländska föräldrar och har konverterat till islam. Hon har lusläst Koranen med pennan i handen, mån om att bli den perfekta muslimen följer hon alla möjliga och omöjliga regler. Allt har blivit haram och tillsammans med sina väninnor som också konverterat djupdyker hon i religiösa tolkningar. Skulle de tolerera en dotter som inte följer reglerna de satt upp?

Lillasyster Leila är femton år. Avsnitten om henne är skrivna i första person. Det är hon som berättar om sitt utanförskap, sin minst sagt udda vänskap med den blonderade Linda, parkourträningen, skoltröttheten och identitetskrisen. Hon berättar också om systern som ligger livlös i en sjukhussäng och kanske är det hon som berättar Samiras historia i tredjeperson. Historien där vi får lära känna bästa väninnan Jasmina som troligen skulle göra vad som helst för Samira. Där vi efter ett tag också får lära känna Piter, någon som Samira borde men inte kan undvika.

Det finns inga enkla liv i Johanna Holmströms Asfaltsänglar och heller inga enkla svar. Karaktärerna försöker leva sitt liv, men lyckas inte kringgå de fördomar som vårt samhälle bygger på. Att skapa en egen identitet är svårt, då makten från människor omkring dem inte går att styra över. De blir inte sällan det vi tror dem vara, styrda av de oskrivna regler som något satt upp.

Asfaltsänglar är en välskriven bok. En spännande och angelägen bok. Tyvärr vågar Holmström inte riktigt vila i sin historia och mot slutet går det väldigt snabbt. Det är synd, jag hade gärna fått veta mer om Samira och Leila. De har båda angelägna historier att berätta.

 

1 reaktion på ”Att vrida och vända på saker”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: