Lev livet baklänges

benjamin_button-320x451

F. Scott Fitzgerald är dubbelt aktuell just nu, dels med den nya filmatiseringen av The Great Gatsby, men också med novellen Det sällsamma fallet Benjamin Button, som för första gången ges ut på svenska och ingår i Novellix senaste kvartett. Då jag ser alldeles för lite film numera har jag inte sett filmatiseringen av den senare, men det tror jag att jag ska göra nu.

Ni känner kanske till historien om Benjamin Button, mannen som föddes som en mycket gammal man och som sedan levde livet baklänges. Det är pappans syn på sin nyfödde som först delges oss och mamman finns inte ens i bakgrunden. Klart är att det är problematiskt att ha en bebis som har grått hår och skägg och som dessutom hellre röker cigarrer än dricker mjölk. När Benjamin blir yngre försvinner inte problemen, snarare tvärt om. Han lever ett liv som många gånger är lyckat, men som vid andra tillfällen inte alls fungerar.

Fitzgerald kan konsten att med få ord beskriva mycket. Jag har inga problem med att förstå hur en kort novell kan inspirera till en hel film. Däremot är jag nyfiken på den, då jag anar att filmatiseringen är mer ”hollywoodifierad” och därmed mindre svart än texten Fitxgerald skrivit.

Äntligen kan jag bidra med en liten droppe i det novellhav Anna håller på att samla ihop till.

4 reaktioner på ”Lev livet baklänges”

  1. Härligt med novellstänk! Gästbloggarn och du skriver om samma text idag… Han har sett filmen och föredrar novellen, alla gånger!

    1. Har inte sett filmen, men det verkar inte riktigt som att kärleksproblematiken ser likadan ut… Gillade novellen, den är vass.

  2. Jag gillar filmen, tycker den är fin. Sen skadar det ju inte direkt att det är Brad Pitt…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: